Trends die onze samenleving gaan beïnvloeden (#in)

Wie durft te voorspellen hoe de wereld er over 40 jaar uit ziet? Dan moet je toch wel Alvin Toffler heten. Toffler (o.a. bekend van de uitspraak "The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn") is een vooraanstaand trendwatcher die onder andere de ontwikkeling van de agrarische samenleving in de postindustriële samenleving in drie golfbewegingen heeft beschreven. Veertig jaar geleden heeft hij samen met zijn vrouw Heidi beschreven dat de snelheid waarin het milieu verandert in geen verhouding staat tot de snelheid waarop de mensheid hierop reageert. Termen als "information overload" en "prosumer" schijnen ook van hem afkomstig te zijn.

Zijn Toffler Associates heeft onlangs 40 for the Next 40 uitgegeven, waarin zij veertig "drivers of change" beschrijven die de toekomst vorm zullen geven. Deze 'veranderprikkels' hebben te maken met veranderende machtsverhoudingen ("non-state actors" krijgen bijvoorbeeld meer macht, net als landen als Brazilië, India en -uiteraard- China), maar natuurlijk ook met innovatie, (ontwrichtende) technologie, gezondheidszorg, milieu en economie.

Zij voorzien bijvoorbeeld een toenemend belang van open netwerken voor innovatie, in plaats van interne R&D-teams. Ook denken zij dat nieuwe methodes voor het verwerken en opslaan de wijze waarop we omgaan met informatie radicaal zullen veranderen (Quantum computing is daar een voorbeeld van). De trends zijn zeer beknopt en overzichtelijk beschreven.

Ik vind de ontwikkelingen erg herkenbaar. Ze doen zich m.i. nu al voor, ook al is dat nog niet altijd op zeer grote schaal. Het zou dus best wel eens zo kunnen zijn, dat deze trends al veel eerder een brede impact hebben op onze samenleving.

Via Gerd Leonhard.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *