Trends in (t)e-learning: screencasts

In mei 2006 heb ik enkele presentaties gegeven over trends in (t)e-learning. Doel van deze presentaties was het publiek in vogelvlucht bij te praten over ontwikkelingen op dit gebied.

Ik heb deze trends omgebouwd tot enkele screencasts: hiermee kun je de slides zien en hoor je mijn toelichting. Je computer moet Flash ondersteunen om ze te kunnen bekijken en beluisteren.

Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de gratis tool Wink (tip van Pierre Gorissen) . Hiermee kun je ook webbased instructies maken. Een gemakkelijk te bedienen tool. Ik heb wel eerst een tutorial bekeken.

Ik had wel moeite met het geluid. Ik heb een eenvoudige headset gebruikt. De kwaliteit van het geluid is daarom voor verbetering vatbaar. Een USB-microfoon staat inmiddels op mijn verlanglijst.

Het viel me ook tegen om spontaan begeleidende teksten in te spreken. Een aantal keren moest ik het van mezelf overdoen. En nog steeds zijn de "uh’s" en enkele versprekingen aanwezig. Een gewone presentatie gaat me toch wat gemakkelijk af (geloof ik).

Je vindt de screencasts met hyperlinks van Internetbronnen die in in de presentatie heb gebruikt elders op mijn website.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Dag Wilfred,
    Ik heb je hele presentatie bekeken en moet zeggen dat ik dit een erg mooie en inzichtelijke presentatie vind. Mijn complimenten. Ik denk dat dit een mooie manier is om hoorcolleges online te zetten. Goed dat je de verschillende stukken onderverdeeld hebt zodat je snel kan zien welke onderdelen aan bod komen en hoe lang het duurt.
    Wat betreft de techniek. Ik moest mijn audio wel wat harder zetten om het goed te kunnen verstaan (waardoor ik af en toe schrok van andere geluiden die via mijn computer extra hard binnenkwamen).
    Ik had af en toe ook de behoefte binnen een presentatie snel vooruit te spoelen omdat een deel van de informatie voor mij niet nieuw was. Zou hier op een of andere manier ook nog op ingespeeld kunnen worden?
    Gerard Dümmer

  2. Hoi Wilfred,
    Een heel erg leuke toepassing van wink! Ik denk dat een hoop docenten hun studenten ook een groot plezier zullen doen door dit ook te doen.
    Het probleem van skippen van stukken zou je kunnen voorkomen door aan het begin van de presentatie een inhoudsopgave te maken met knoppen die naar het beginframe van een nieuwe onderwerp horen. Ook zou je bij ieder onderwerp een knop kunnen plaatsen die naar de beginframe van het volgende onderwerp. Maar dit is dan wel iets waar je gericht rekening mee moet houden bij het ontwerpen en uitwerken van de screencast.
    Misschien een tip voor de volgende keer om de grote van de dia’s iets te verkleinen (resize optie) zodat ze in zijn geheel binnen een browservenster passen. Ik moest nu scrollen om de presentatie goed in beeld te krijgen.

  3. Hoi Wilfred,
    Ik moest net een screencast maken en dacht kom: laat ik eens dat Wink proberen.
    Het was trouwens leuk de presentatie terug te zien, maar ja, in het echt is natuurlijk altijd leuker 🙂
    Wink is een prachtig pakket, maar het geluid was veel minder blij mee. Gelukkig heb ik hier ook Camtasia draaien en daar klinkt het veel beter…
    Hebben anderen ook deze ervaring met Wink?

  4. @ Allen: dank voor de complimenten.
    @ Gerard: Het opdelen is inderdaad bewust gedaan zodat je wat sneller kunt zappen naar de onderdelen waar jij in geïnteresseerd bent. Volgens mij heeft Wink geen optie om sneller door te spoelen. Over het geluid zo meteen meer.
    @ Jeroen: de optie van het frame is inderdaad een mogelijkheid. Maar ik gebruik via http://www.wilfredrubens.com al een frame (en je krijgt dan een frame binnen een frame).
    Wat betreft de diagrootte: die had ik al verkleind (800×600). Toch nog te groot? Ik hoef niet te scrollen.
    @ Keith en Gerard: Ik had gedacht/gehoopt dat de kwaliteit van mijn hardware (een simpele headset) de oorzaak was van de mindere geluidskwaliteit (zacht en veel ‘geblaas’). Een USB-microfoon staat op mijn verlanglijst. Maar ligt het toch aan Wink? Ik heb geen ervaring met andere applicaties. Camtasia is mij te duur. Vooral omdat ik er alleen wat mee wilde experimenteren. Ik ben niet van plan om van al mijn presentaties screencasts te maken. Je bent toch al snel 3x zo veel tijd kwijt als met het houden van een gewone presentatie. Als ik ‘m nou kon hergebruiken ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *