Uitslagenavond

Televisie op Nederland 1. Met de laptop nieuwssites bij houden (RTL zendt niet live via Internet uit). De prognoses voorspellen 8 of 6 zetels voor GroenLinks. De SP heeft vermoedelijk een groot deel van de voormalige Fortuyn-stemmers naar zich toegetrokken. Een links kabinet lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren, CDA-VVD -gelukkig- evemin. Een boeiende avond, een complexe formatie. Krijgen we toch CDA-PvdA? Ik mag er niet aan denken.

Update 21.58: Marijnissen memoreert dat de socialen de liberalen voorbij zijn gestreefd. Hij lijkt de term "socialisten" te vermijden. Gaat hij zijn naamgenoot Terlouw achterna, qua zetelontwikkeling?

Update 22.02: Geen meerderheid CDA-PvdA, GroenLinks op 7 zetels (verfijnde prognose).

Update 22.11: Volgens Conny den Oudenallen zijn de verkiezingen overwegend eerlijk verlopen…

Update 22.26: Rouvoet denkt dat CDA-PvdA-Christen Unie eigenlijk de enige realistische optie is. Een Christelijk-Sociaal kabinet. Wilders sluit hij uit. GroenLinks verliest me wat vaak rond de 1%. Kan GroenLinks profiteren van de lijstverbinding met de SP?

Update 22.44: Femke Halsema stelt dat ‘Nederland’ niet massaal achter de GroenLinks-boodschap is gaan staan. GroenLinks roeit tegen de stroom in, maar is wel haar principes trouw gebleven. Mark Rutte feliciteert de winnaars zonder namen te noemen. De SP haalt kiezers van verschillende partijen. Maar 20% van de GroenLinks stemmers is natuurlijk veel minder in absolute aantallen dan 25% van de PvdA-kiezers (en mogelijk zelfs dan 8% van de voormalige CDA-stemmers).

Update 23.07: Balkenende claimt goud. Hij beweert dat de kiezer het kabinetsbeleid heeft gesteund. Maar zijn CDA heeft verloren en de coalitie is zijn meerderheid kwijt. De CDA-achterban roept "Four more years!" Balkenende als Nixon? Wat wordt zijn Watergate?

Update 23.26:
Paul Rosenmöller vindt het opvallend dat het PvdA-statement "Maak ons de grootste" niet heeft gewerkt. En dat links in totaal iets is gegroeid. Volgens mij is een reden van het eerste dat op een gegeven moment de kritische massa gaat werken. Op een gegeven moment was de SP in  de peilingen zó groot, dat de PvdA-claim van zogenaamd ‘strategisch stemmen’ niet meer werkt. De PvdA zou ook hebben onderschat hoe graag de progressieve kiezer een links kabinet wil.

Update 23.40: Ruim 94% van de stemmen geteld. Ik heb meedelijden met kandidaten die ‘op de wip’ zitten. Soms zitten ze wel in de Kamer, dan weer niet. Opvallend zijn de verschillen tussen steden (in Amsterdam heeft GroenLinks bijvoorbeeld gewonnen, in Nijmegen verloren). Nieuwssites lopen erg achter. En ik ga stoppen met lifebloggen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *