Veroudert kennis wel zo snel?

Gisteren bezocht ik een seminar over professionalisering en ICT. Zoals wel vaker gebeurt -ik doe het ook met enige regelmaat- verklaarde menig spreker dat kennis snel veroudert. Eén spreker vergeleek kennis met "melk": net als melk heeft kennis een beperkte houdbaarheidsdatum.
Vervolgens bezocht ik een sessie van Rob Poell (Universiteit Tilburg) over HRD. Ongeveer tien jaar geleden heb ik met Rob te maken gehad binnen een project over projectmatig leren in organisaties. Het viel me op dat Rob nog sterk leunde op de kennis van destijds. Na afloop van de sessie erkende hij dat ook voluit.

Ik vraag me daarom af òf alle kennis wel zo snel verouderd. Bovendien: sinds kort gebruiken melkfabrikanten een nieuw procedéé waardoor melk langer houdbaar is.
Ik denk dat we daar ook met kennis naar toe moeten. Nieuwe procedees die er voor zorgen dat we ècht achterhaalde kennis vergeten en "erosie-resistente" kennis behouden. En natuurlijk manieren om nieuwe kennis te ontwikkelen.

Nota bene: we kennen al jaren houdbare melk. Minder smaakvol dan dagverse melk, maar ook goed te drinken als je geen alternatief hebt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *