Video’s bij online leren: hoe en waarom

In How and Why to Use Asynchronous Videos in Your Online Courses breekt Kimberly Rehak een lans voor het gebruik van video’s binnen online cursussen. Zij benadrukt dat video’s vooral kunnen bijdragen aan verbondenheid en aan actief leren. Zij legt dus niet de nadruk op video als medium om informatie over te dragen.

video
Foto: geralt, Pixabay

Zij geeft de volgende argumenten voor het gebruik van online video, waarbij zij ook verwijst naar verschillende publicaties:

  • Video’s bevorderen een gevoel van intimiteit, wat leidt tot een groter gevoel van aanwezigheid van de docent. Lerenden kunnen met elkaar communiceren via asynchrone video-opdrachten. Docenten kunnen met specifieke programma’s acties binnen video’s aanmaken die lerenden verplichten tot interactie via asynchrone video’s. Deze interactie bevordert een gevoel van verbondenheid en stimuleert effectief leren.
  • Dankzij online video’s met interactiemogelijkheden ben je ook in staat om met elkaar te interacteren, wanneer en waar je dat wilt. Vooral volwassenen hebben baat bij deze flexibiliteit, met name als zich in verschillende tijdzones bevinden.
  • Online video’s dragen bij aan betere samenwerking en een gevoel van ‘vertrouwen’. Met name introverte lerenden hebben meer tijd en gelegenheid om inhoud te creëren of om op anderen te reageren. Lerenden hebben ook meer gelegenheid om na te denken over reacties die zij op anderen willen geven.
  • Online video’s kunnen interacties tussen docent en lerenden versterken en de sociale aanwezigheid van de docent vergroten. Bijvoorbeeld wanneer docenten video’s opnemen om feedback achter te laten op het werk van lerenden of wanneer docenten korte, informele video-aankondigingen gebruiken (bijvoorbeeld om lerenden aan te moedigen of om lerenden te herinneren aan deadlines).

Kimberly Rehak formuleert ook tips voor het maken van online video’s:

  • Bepaal het doel van de video. Welk type video moet je opnemen (screencast, interview, pratend hoofd, enz.)?
  • Ontwikkel een script voor je video. Woord voor woord is niet nodig, behalve als je een autocue gebruikt. Met een script is het wel gemakkelijker om een transcript met video te maken dat je samen met de geüploade opname kunt posten. Lees het script in elk geval niet voor. Dat komt niet natuurlijk over.
  • Het is beter om een video van mindere kwaliteit met goed geluid te maken dan een zeer geavanceerd gemaakte video die moeilijk te horen is. Investeer in een goede microfoon. Vermijd achtergrondgeluiden.
  • Zorg voor een consistente belichting van je video. Gebruik natuurlijk licht als je geen budget hebt voor verlichting. Zorg ervoor dat de lichtbron zich achter de telefoon of camera bevindt die je gebruikt.
  • Als je de video eenmaal hebt opgenomen, kun je speciale functies toevoegen met behulp van applicaties als Canva of Camtasia.
  • Houd de lengte van video’s beperkt. Anders kost het jou meer werk en worden lerenden overweldigd door de informatie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.