Volwassenen doen vaker aan “formeel leren”

Mensen doen steeds vaker een opleiding of cursus als zij geen scholier of student meer zijn. De deelname aan deze post-initiële opleidingen is gestegen van bijna 12 procent van de bevolking in 1995 tot 15 procent in 2003.

Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  Andere wetenswaardigheden zijn:

  • Vrouwen nemen bijna even vaak deel aan cursussen en opleidingen dan mannen.
  • Hoe ouder men is, des te minder vaak men deel neemt.
  • Arbeidsmotieven zijn dominant.
  • Een werkgever financiert deelname aan "formeel leren" vaker dan in het verleden.
  • In kleinere bedrijven betalen werknemers de cursus vaker zelf dan in grotere bedrijven. Dat geldt ook voor branches als de handel en de horeca.

Helaas maakt het CBS (in dit artikel) geen onderscheid in klassikaal leren en (t)e-learning. De dataverzameling dateert bovendien uit 2003. Mogelijk leidt de huidige economische "dip" tot minder "formeel leren". Ik zou bovendien wel eens kwantitatieve cijfers willen zien van informele vormen van leren. Ik durf op basis van eigen analyses te stellen dat informeel leren veel vaker plaats vindt dan formeel leren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Vreemd als je bedenkt dat de nieuwe topman van de HBO-raad, Doekle Terpstra, beweert dat het niet goed gaat met het ‘leven lang leren’ in het HBO. Tussen 2001 en 2004 zou de instroom van het aantal 25-plussers in het HBO zijn afgenomen met 3000.
    Je vraagt je vervolgens of de toename waarover het CBS spreekt zich beperkt tot het niet-bekostigd hoger onderwijs en de universiteiten, waaronder de open universiteit.
    Het CBS-artikel geeft trouwens aan dat:”Met het stijgen van de leeftijd loopt deelname aan post-initieel onderwijs gestaag terug.”. Het zijn volgens het artikel vooral arbeidsmarktmotieven die een rol spelen bij de met name 20-29-jarige deelnemers aan post-initieel onderwijs. Meest genoemde redenen zijn de wens “bij te blijven” en “het vinden van ander werk”.
    Grappig dat dat gevoel schijnbaar minder sterk speelt naarmate men ouder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *