Voor geld bloggen?

Vandaag is het exact zeventien jaar geleden dat ik gestart ben met bloggen. Dit is bericht 7681. Ik krijg steeds vaker de vraag of ik geen geld wil verdienen met bloggen. In deze bijdrage licht ik toe hoe ik hiermee om ga.

Zeventien jaar geleden ben ik uit nieuwsgierigheid gestart met bloggen. Het medium was toen relatief nieuw en ik wilde aan den lijve ervaren wat je eraan kon hebben. Ik had op dat moment al een website.

Al snel kwam ik erachter dat een weblog een prachtig middel is voor de eigen kennisontwikkeling en voor het delen van kennis. Na een aantal jaren kreeg ik ook vragen naar aanleiding van blogposts, die uitmondden in opdrachten. In 2013 heb ik ook een boek geschreven op basis van mijn blogposts. Zie ook: Waarom ik bloggen belangrijk vind voor leren? (uit 2013).

Soms krijg ik ook perstoegang tot congressen en evenementen, dankzij mijn blog. En toen ik als zelfstandig adviseur/projectleider/docent ging werken, was mijn weblog een nuttig visitekaartje.

Dus ja: ik stel het op prijs als ik een betaalde opdracht krijg naar aanleiding van mijn blogposts. Gratis toegang tot interessante evenementen stel ik ook op prijs, als ik tijd heb er aan deel te nemen. De organisator bemoeit zich echter niet met de inhoud van de blogposts over het evenement.

Verder geldt:

  • Ik heb even overwogen om donaties te vragen aan lezers, aangezien bloggen mij geld en vooral veel tijd kost. Sommige bloggers bloggen deels besloten of hebben donateurs. Je kunt dat ook makkelijk regelen. Persoonlijk voel ik me daar niet prettig bij. Ik ben financieel niet afhankelijk van mijn weblog. Ik wil aan deze vorm van kennis delen geen geld verdienen. De kosten van mijn blog (hosting, applicaties) zijn te overzien. Bloggen is ook een hobby van me. Je mag mijn blogposts ook zonder toestemming overnemen (wel met bronvermelding en vermelding van de originele link).
  • Ik heb nooit overwogen om advertenties te plaatsen, ook geen Google Ads. We worden al zo veel geconfronteerd met advertenties. Ook blijf ik graag productonafhankelijk.
  • Vanwege de productonafhankelijkheid zal ik nooit tegen betaling over producten of diensten bloggen. Ik blog over producten en diensten als ik zelf enthousiast men over het product of de dienst. Ik doe dat selectief. Ik ga ook zeer sporadisch in op verzoeken om demonstraties van producten te krijgen.
  • Ik zal nooit tegen betaling berichten van anderen op mijn blog plaatsen. Ik maak normaliter ook geen gebruik van gastbloggers.
  • Het heeft geen zin om mij te vragen bestaande blogposts aan te passen door ook verwijzingen op te nemen naar andere (commerciële) bijdragen.
  • Als ik een vraag krijg om een advertentie te plaatsen, of als ik het verzoek krijg om tegen betaling een bericht te (laten) schrijven of aan te passen, dan reageer ik niet. Ik reageer ook niet op herinneringsmails. Soms ontvang ik wel drie keer een (automatisch gegenereerde?) herinnering. Ik gooi deze berichten weg.
  • Ik ontvang graag tips, ideeën of verzoeken voor blogposts! Ik kan echter niet garanderen dat ik erover schrijf.

 

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.