Waarom worden social netwerk-tools weinig gebruikt?

Als je edubloggers volgt krijg je de indruk dat social software op grote schaal wordt gebruikt. Maar als je goed om je heen kijkt, gebruiken de meeste Internetters helemaal geen web 2.0 technologie. Dave Pollard analyseert dit fenomeen in een uitvoerige weblogbijdrage: Social Networking: Why are Conversation and Collaboration Tools so Underused?

Hij maakt een onderverdeling in tools die de meeste mensen gebruiken, tools die degenen gebruiken die zich de "Right Side of the Digital Divide Only" bevinden (volgens Pollard is dat ongeveer 20% van de mensen) en tools die "Power Internet Users Only" hanteren (2% van de mensen).

Volgens Pollard zijn er zeven belangrijke redenen voor het relatief geringe gebruik van web 2.0-tools. Hij stelt bijvoorbeeld dat mensen niet bekend zijn met de tools, dat de tools niet aansluiten bij de wijze waarop mensen met elkaar communiceren en dat veel mensen onvoldoende vaardig zijn om met elkaar te communiceren en samen te werken.

Pollard nodigt zijn lezers ook uit om samen met hem verder aan deze ideeën te werken. Tja. Ik zou wel willen. Maar het kost me veel tijd en ik het past niet in mijn dagelijkse leer-werk ritme. En volgens mij zijn dat ook belangrijke redenen waarom social software nog betrekkelijk weinig wordt gebruikt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *