Wat motiveert ons?

Harvard Business IdeaCast laat bestseller auteur Daniel Pink gedurende een kwartier aan het woord over wat ons motiveert. Pink heeft recent het boek Drive geschreven waarin hij deze vraag probeert te beantwoorden.

Volgens Pink werken belonen en straffen (de wortel en de stok) goed bij routinematig werk. Het type werk dat mensen uitvoeren is echter creatiever en conceptueler geworden. Kenniswerkers laten zich niet meer zo snel motiveren door externe beloningen.

Pink stelt dat mensen uiteraard voldoende beloond moeten worden. Maar verder moeten zij vooral autonoom kunnen handelen, zelf richting kunnen geven aan hiun werk en regelmatig zijn dat zij voortgang boeken (making progress).

De relatie met leren is natuurlijk snel gelegd (zie ook de self determination theory van Ryan en Deci). Belangrijker dan cijfers, is het regelmatig inzicht krijgen in de voortgang. Formatieve manieren van beoordelen zouden dan wel eens belangrijker kunnen zijn dan summatief toetsen.

Let wel: dit werkt vooral bij werk waarbij creativiteit en kennis van groot belang zijn. Verder is het nog een hele uitdaging om beleidmakers, onderwijsgevenden en lerenden zelf hiervan te overtuigen.

Meer bronnen over motivatie?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ik heb het boek gekocht en ben er nu in bezig. Het fascineert me. Zijn andere boek las wel lekkerder weg trouwens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.