Wat merk ik van de overname WebCT door BlackBoard?

Ik krijg rechtsstreeks te maken met de overname van WebCT door BlackBoard (voor 180 miljoen dollar). Faculteiten van de Universiteit Utrecht (UU) gebruiken namelijk BlackBoard of WebCT als elektronische leeromgeving. Ze zijn georganiseerd in twee consortia. Ik ben coördinator van het BlackBoard Consortium.

Het is de bedoeling dat de UU één elektronische leeromgeving gaat gebruiken (òf BlackBoard, òf WebCt, òf…). Ik word betrokken in een project die dit besluit moet voorbereiden. De afgelopen dagen heb ik door omstandigheden héél weinig mensen kunnen spreken/mailen, en heb dus nog geen zicht op de impact van deze overname (die in het persbericht eufemistisch "fusie" wordt genoemd) op dit project heeft. Maar een uitdaging wordt het wel, laten we maar zeggen.

Deze overname is trouwens de zoveelste fusie/overname op de e-learningmarkt, en getalsmatig niet eens zo’n belangrijke. Maar verreweg de belangrijkste overname in het "onderwijssegment". Het hoger onderwijs was dan ook erg verbaasd over dit bericht, aldus Doug Lederman in Inside Higher Ed. Lederman stelt dat het onderwijsveld het bericht met "mixed feelings" heeft ontvangen. Stephen Downes heeft een groot aantal reacties op een rij gezet.

Volgens mij wil BlackBoard hiermee steviger komen te staan ten opzichte van Sakai (de open source leeromgeving waarvan een consortium van een groot aantal belangrijke universiteit de motor is). En WebCT (als kleinste fusiepartner) heeft financieel gezien eieren voor zijn geld gekozen.

Pierre Gorissen vermoedt dat WebCT als individueel product gaat verdwijnen. Het zou best wel eens kunnen dat hetzelfde voor BlackBoard gaat gelden. Maar vóórdat dit het geval zal zijn, is menige liter door Rijn, Maas en Waal gevloeid. Het zou me niets verbazen als er op een gegeven moment een heel nieuw product ontwikkeld wordt, waarin de sterke kanten van zowel WebCT als BlackBoard terug zullen komen.

Update 20 oktober 2005:
BlackBoard en WebCT hebben tijdens de Educause 2005 een persconferentie gehouden, waarin zij hun plannen hebben toegelicht. Lees het bericht op de Edusite:
EDUCAUSE ’05 / Blackboard en WebCT: gezamenlijke elo voorlopig toekomstmuziek

Zowel Blackboard als WebCT blijft voorlopig als aparte elo bestaan. In de toekomst bestaat wel de mogelijkheid dat de elo’s opgaan in één systeem, hoewel Chasen en Vallone (de CEO’s van Blackboard en WebCT, WR) nog geen termijn willen noemen waarop dat zou kunnen gebeuren. "Ik denk dat onze elo’s niet eens op een bepaald moment volledig samen zullen gaan", aldus Chasen in een toelichting na de persconferentie. "Het is waarschijnlijker dat onze producten en applicaties zich in de loop van de tijd geleidelijk zullen ontwikkelen tot één next generation e-learning platform." De elo’s zullen sowieso nog een een jaar naast elkaar blijven bestaan, na de definitieve sluiting van de deal begin volgend jaar.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wie heeft de regie? Weet u het nog?
    Microsoft, Blackboard Chalk Up Alliance for “e-Learning” A new alliance joins Microsoft .NET technology to the leading provider of Internet-infrastructure technology for education.
    REDMOND, Wash., April 24, 2001 — Microsofts new alliance with Blackboard Inc. unites the software maker with the leading provider of e-education Internet infrastructure technology. Blackboard serves more than 1,400 educational institutions in 70 countries. Together, the two companies will take advantage of Microsoft .NET technology to redefine and simplify the e-learning experience for students and faculty in higher education.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *