Weg met slavernij 2.0 (#in)

Ik ben groot liefhebber van nieuwe technologie. Eén van de redenen hiervan is dat burgers (al dan niet in hun rol als werknemer) meer zelfbeschikking hebben over de informatiebronnen die zij willen raadplegen, de netwerken waarin zij willen participeren en de wijze waarop zij hun tijd willen besteden.

Heb jij andere interesses dan de buren in jouw straat? Dankzij sociale media kun je ideeën uitwisselen met mensen aan de andere kant van de wereld die ook van vliegvissen houden. Wil jij op donderdagavond doorwerken om op vrijdagmiddag te kunnen sporten? Nieuwe technologie maakt het mogelijk. Altijd berichtjes kunnen sturen naar je familie en vrienden? Dankzij draadloze en mobiele technologie (zoals WhatsApp en Ping) kan het.

Helaas merk je ook dat nieuwe technologie juist wordt gebruikt om dit 'zelfbeschikkingsrecht' in te perken. Wil je een beetje mee tellen dan moet je natuurlijk wel op tal van sociale netwerken actief zijn. Niet alleen LinkedIn, Facebook of Twitter. Ook Netlog, Xing, Foursquare en dadelijk Google + mogen zeker niet ontbreken. En als ik jou als collega op zaterdagochtend een mail stuur, dan verwacht ik daar toch zeker voor zondagavond een reactie op!

Een dergelijk gebruik van nieuwe technologie leidt in feite tot een nieuwe vorm van slavernij: slavernij 2.0, zou je kunnen zeggen.

Slavernij20

Ik stel voor dat wij massaal de ketenen van ons afgooien (Keti-Koti 2.0). Ontwaakt digitale verworpenen der aarde.

Het is een recht om altijd en overal bereikbaar te zijn, geen plicht. Verwacht niet van anderen dat zij onmiddellijk op jou reageren. Of dat zij best voorbereid op een vergadering komen als jij hen twee uur van tevoren de stukken stuurt. Het is mijn keuze om (bijna) elke dag te bloggen. Dat betekent niet dat jij het ook meteen hoeft te lezen (of dat ik onmiddellijk reageer op jouw commentaar).

Want je gaat me niet vertellen dat nieuwe media zelf dit gedrag uitlokken. Het is wat wij er zelf van maken.

Communiceer tenslotte ook naar anderen dat jij hier niet aan mee doet. Maak het zichtbaar. Wie is bereid om hiervoor een banner, t-shirt of button voor te maken? Liefst vanavond nog!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Vanwaar deze ‘kreet’ ?? Overigens ben ik het er volledig mee eens. Eenieder mag z’n eigen weg gaan, in zijn of haar eigen tempo zowel digitaal en / of analoog.

  2. @JoGNet: ik heb de laatste tijd een aantal keren meegemaakt dat anderen nieuwe media zodanig gebruikten dat het mijn vrijheid in dreigde te perken. Vandaar.
    @Jeroen Duijsens: Moet je doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *