Wel of geen laptops tijdens colleges?

De discussie over het gebruik van laptops tijdens colleges gaat door. Profs Debate Use of Laptops in Classrooms is daar een voorbeeld van. Voorstanders zien er de didactische voordelen van, tegenstanders denken dat laptops vooral afleiden en negatief van invloed zijn op classroom dynamic. Soms schakelen docenten zelfs een draadloos netwerk uit. De discussie gaat ook over de vraag of je het al dan niet mogen gebruiken van laptops aan docenten moet overlaten, of dat er instellingsbeleid geformuleerd moet worden.

Ik ben tegen het laatste. Maak docenten bewust van de didactische mogelijkheden en laat hen beslissen wanneer je laptops wel en ook niet gebruikt. Het slotcitaat van het artikel spreekt mij erg aan.

McKay Professor of Computer Science and former Dean of the College Harry R. Lewis ’68 suggested multi-taskers may sometimes simply be reacting to a less-than-thrilling lecture.

“Maybe the faculty aren’t holding the students’ interest,” Lewis said. “To go after the technology in order to make students more attentive seems to be the wrong solution to the problem.”

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wat zou ik doen als ik student was? Hoe doe ik het nu eigenlijk zelf als ik docent ben?
    Verkrampt verbieden biedt inderdaad geen oplossing. Als je bang bent dat je studenten/leerlingen de laptop en niet meer opletten, moet je vragen stellen over je manier van lesgeven.
    Toen ik zelf nog op school zat heb ik vele uren ‘kamertje verhuren’ en ‘zeeslag’ gespeeld tijdens de les. Met pen en papier. Niets nieuws dus.
    Het is absoluut waar dat het gebruik van laptops soms storend is tijdens de lessen. Vanuit het perspectief van de docent tenminste.
    Zelf geef ik college en begeleid ik projecten op de HKU. Afhankelijk van de (onderwijsleer)situatie ga ik anders om met ‘gedragingen’ van studenten. Op sommige momenten wil ik dat het stil is en dat iedereen op z’n plek blijft zitten om te luisteren naar degene die aan het woord is. Soms wil ik juist liever een situatie waarin iedereen ‘bezig’ is: dat er gepraat en gediscussieerd wordt, dat studenten samenwerken en iets ‘doen’. Soms wil ik geen laptops zien of papier en pennen, soms wil ik juist dat er dingen opgezocht en uitgezocht worden op het internet.
    Maar het liefst wil ik dat mijn studenten met zin en enthousiasme aan het leren slaan. Linksom of rechtsom.
    Corné

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *