Lezen op papier vs lezen op de iPad (#in)

Lezen op papier is effectiever dan lezen vanaf een laptop. Deze conclusie is al eerder getrokken op basis van onderzoek. Maar hoe zit het met tablet PC's en e-readers?

Het afgelopen weekend ben ik twee interessante bijdragen tegen gekomen die hier betrekking op hebben. Het eerste artikel gaat over een onderzoek van Gartner. Zij hebben bijna 1600 consumenten uit verschillende landen bevraagd naar hun ervaringen met het lezen op papier, en vanaf het scherm. Enkele conclusies:

  • Tablet en iPad gebruikers vinden lezen vanaf het scherm gemakkelijker dan (52%) of vergelijkbaar (42%) met lezen op papier.
  • 47% van de laptop gebruikers vindt lezen vanaf het scherm moeilijker dan lezen vanaf papier. 33% van de laptop gebruikers vindt beide media vergelijkbaar.
  • Jongeren geven vaker de voorkeur aan lezen vanaf het scherm, dan ouderen.

Via Is het nu generatie  X, Y of Einstein ben ik terecht gekomen op een artikel over een  onderzoeksrapport van het Franse bureau Mirage. Zij hebben de oogbewegingen van iPad-gebruikers en gebruikers van een papieren krant met elkaar vergeleken. De uitkomsten zijn duidelijk in het voordeel van de krantenlezer:

  • Krantenlezers en iPad-lezers lezen een artikel praktisch even snel.
  • Krantenlezers lezen artikelen met meer focus. Ipad-gebruikers blijken teksten eerder te scannen.
  • 20% van de gebruikers onthoudt een artikel beter als zij het vanaf papier lezen.

Dit zou betekenen dat een iPad geschikter is om te selecteren of een artikel de moeite van het lezen waard is, terwijl je voor begripsvorming papier zou moeten gebruiken.

Ik lees helaas niets over de opzet van het onderzoek, zoals de omvang van de steekproef of over de vraag of de testpersonen eerst het artikel lazen op de iPad en daarna het (zelfde?) artikel in de krant.
Dit onderzoek roept bij mij ook de vraag op in hoeverre deze uitkomsten niet worden beïnvloed door de opbouw en structuur van kranten. Geldt het ook voor papers en boeken? Ik vraag me tenslotte ook af of de resultaten op den duur niet zullen veranderen, doordat we beter gewend zijn aan het medium 'tablet'.

Opvallend, als je beide artikelen vergelijkt,  is ook het verschil tussen opvattingen van gebruikers (waarin de tablet beter scoort) en het gedrag van gebruikers (waarin de papieren krant vooralsnog 'wint').

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , , , ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
augustus 2019
M D W D V Z Z
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: