Bepaald geen net generation…

Gisteren is er iets misgegaan met een mailinglist van SURF Onderwijs. De besloten lijst is per ongeluk open gesteld. Als je er dus naar mailt, dan ontvangen alle abonnees van de lijst deze mails. En wat krijg je dan?

  • Tientallen abonnees sturen een mailtje dat ze de mails niet meer willen ontvangen. Deze mailtjes worden weer naar iedereen gestuurd.
  • Verschillende abonnees wijzen de anderen er op dat ze niet moeten replyen op de mailtjes van elkaar. Maar ook deze berichten worden natuurlijk naar allen doorgestuurd.
  • Op deze manier ontvang je in korte tijd 25 ongewenste berichten. Vooral leuk voor abonnees die nu al op vakantie zijn. Hebben ze wat te doen (nog los van "disk quota exceeded").

Ik verbaas me er over dat hoog opgeleide abonnees niet na drie mailtjes er achterkomen dat ze het probleem -het gespam- in de eerste plaats kunnen voorkomen door niets te doen. Maar goed: het betreft waarschijnlijk niet de net generation.

Verder toont dit incidentje weer eens aan dat besloten elektronische magazines de langste tijd hebben gehad. Gebruik RSS en je hebt nooit meer last van dit gedoe.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Ik vond de reacties zielig en ben eigenlijk wel geschrokken dat het er zo veel waren die niet begrepen dat wat er mis gegaan was en wat zij op hun beurt weer veroorzaakten door naar de hele lijst te reageren.
    Maar deze mensen krijg je nooit aan het RSS-en, daar snappen ze waarschijnlijk al helemaal niets van!

  2. RSS is voor deze groep mensen waarschijnlijk niet de oplossing. Om een RSS-feed goed bij te houden moet men namelijk eerst een nieuw programma (RSS-reader) instaleren en instellen of een gebruikersaccount op Bloglines aanmaken en instellen. Dit zijn 2 technische handelingen die uitgevoerd moeten worden. En waar een hoop mensen (en dan natuurlijk vooral de digital imigrants) niet de kennis voor hebben of de moeite voor willen nemen.
    Voor het aanmelden voor de SURF nieuwsbrief was maar één simpele handeling nodig, namelijk het invullen van je e-mail adres en op het knopje “aanmelden” drukken. Vervolgens werd iedere nieuwsbrief eens in de zoveel tijd naar je eigen e-mail adres gestuurd en kon je hem tegelijkertijd zonder extra handelingen met je e-mail lezen. Makelijker en gebruiksvriendelijker kan het haast niet.
    Maar dat het zo simpel en gebruiksvriendelijk was, heeft hier juist voor de problemen gezorgd. De mensen die zich voor de SURF nieuwsbrief aanmelden hebben zich onbewust aangemeld op een discussielijst. Een aantal zijn hier pas achter gekomen nadat er zich een probleem voordeed en wisten niet hoe zij hier mee om moesten gaan.
    Dat is helaas de keerzijde van het steeds gebruikersvriendelijker worden van systemen en software. Ik vrees dat dit in de toekomst alleen maar erger zal gaan worden, aangezien er achter gebruiksvriendelijke systemen steeds ingewikkeldere technieken schuil gaan. Dus dat is nog een hele uitdaging voor de Net-generation.
    Overigens denk ik dat het met de reacties nog wel mee is gevallen, aangezien er van de 4063 abonnees (dit zullen er wel minder zijn, maar dit is het aantal wat volgens het archief van de mailinglist is aangemeld; http://nic.surfnet.nl/archives/indexed-archive.html) maar 25 reacties zijn gekomen. Waarschijnlijk waren de andere Digital Immigrants beter ingeburgerd 😉

  3. Ok, het lijkt dus inderdaad ook wel een beetje op het verschijnsel bij relletjes bij een voetbalwedstrijd. Een klein groepje kan voor veel irritatie zorgen.

  4. Wellicht hebben jullie gelijk en is RSS inderdaad te hoog gegrepen omdat je hier meer voor moet doen dan alleen een mailadres achterlaten. De abonees hebben zich overigens niet abusievelijk voor een discussielijst aangemeld. Door een foutje werd het een discussielijst. En op meer dan 4000 abonnees zijn 25 “e-mail hooligans” inderdaad niet veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *