Creative communists?

Verleden week heeft "vriend" Bill Gates zich de woede op de hals gehaald van Internetters die hervormingen van het copyright nastreven. In een interview met Cnet News.com stelt hij onder meer:

"No, I’d say that of the world’s economies, there’s more that believe in intellectual property today than ever. There are fewer communists in the world today than there were. There are some new modern-day sort of communists who want to get rid of the incentive for musicians and moviemakers and software makers under various guises. They don’t think that those incentives should exist".

Woordvoerders van de "Creative Commons-beweging" reageren als door een slang gebeten:

"The comments show just how out-of-touch Gates is with a large and growing community of people who have embraced the ideas of open source and building on one another’s creative works, proponents of copyright reform say."

De vergelijking met communisten wordt ongepast en misplaatst gevonden, onder meer met het oog op de verschrikkingen die in naam van het communisme in praktijk zijn gebracht.

Er zijn er ook die op een meer ludieke manier reageren, bijvoorbeeld door combinaties te maken van de Sovjet-vlag en het Creative Commons logo.

Als je kritiek hebt op de traditionele manier van copyrightbescherming, dan betekent dat nog lang niet dat je mensen een eerlijke prijs misgunt voor hun producten. Gates snapt dan ook niet alleen niets van de Creative Commons-beweging, maar ook niets van het communisme als theorie. Deze beweging was er immers bij uitstek vóór dat werknemers "loon naar werken" kregen. En zeggenschap over de eigen arbeid. 

Daar gaat het natuurlijk bij Creative Commons ook om.   De woordvoerders van Creative Commons hebben ook een eenzijdig beeld van het communisme. Maar veel mensen zijn niet in staat om daar wat afstandelijker en genuanceerder tegen aan te kijken (en een verschil te maken tussen theorie en de -in veel gevallen nare- praktijk).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *