PC-privé regeling als bonus voor leren?

De NLCW (Brancheorganisatie Nederlandse ComputerWinkels) wil aan de hand van Artikel 23 uit de Grondwet de afgeschafte pc-privé regeling nieuw leven in blazen. Als beloning voor het met succes afronden van een "verdiepingscursus" zouden 30-plussers in staat moeten worden gesteld (grotendeels) op kosten van de werkgever een PC aan te schaffen. Hun raadsman mr. Rutger Schouten heeft dit plan uitwerkt.

Deze groep (de 30-plussers, WR) heeft over het algemeen een behoorlijke achterstand ten opzichte van de meer jeugdige gebruikers, aangezien zij bijvoorbeeld op school nooit te maken hebben gehad met computerlessen, in tegenstelling tot de mensen onder die leeftijdsgrens. Velen uit de beroepsbevolking werken met computers, doch het is de vraag of men de computers optimaal benut. Als het bestaande automatiseringsgereedschap beter door werknemers wordt benut, levert dit voordeel op.

Tja. De NLCW redeneert natuurlijk vooral uit eigen belang. En ze focussen weer vooral op formeel leren. Ik vrees ook dat vooral hoger opgeleiden (en beter betaalden?) hiervan zullen profiteren: zij nemen traditiegetrouw vooral deel aan cursussen. En om nou de Grondwet er bij te halen…..

Toch zou ik het initiatief niet helemaal naar de prullenbak willen verwijzen. Ik zou een sterkere focus willen op de "digitale kloof". Dus met name laag opgeleiden stimuleren om deel te nemen aan leren en hen de mogelijkheid geven een PC aan te schaffen (op kosten van een werkgever en wellicht bij werklozen op kosten van sociale zaken).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *