Een andere visie op leren vraagt om een andere mindset (#in)

John Seely Brown en John Hagel IIII pleiten al langere tijd voor een andere kijk op leren. We moeten -kort door de bocht geformuleerd- van aanbodgericht (push) naar vraaggestuurd (pull) leren. Deze benadering vraagt volgens de auteurs om een andere mindset. Om andere aannames, die bepalen hoe we tegen de wereld aankijken èn welke kansen we zien.

Op basis van het werk van hoogleraar Carol Dweck onderscheiden Seely Brown en Hagel twee typen mindsets. Het eerste type is de fixed mindset, waarbij wordt uitgegaan van vaststaande, onveranderbare, bekwaamheden en talenten. Daarbij kijk je ook vaak naar de kwaliteiten van anderen. Bij het tweede type, de growth mindset, ga je er van uit dat jouw basiskwaliteiten kunnen veranderen op basis van inspanningen, doorzettingsvermogen en leren. Leren is dan niet alleen afhankelijk van je intelligentie.

Als je wilt veranderen, op wat voor terrein ook, is een growth mindset noodzakelijk. Je focust daarbij op leren en ontwikkelen, en niet op het vermijden van fouten.

De auteurs beschrijven de relevantie van de twee typen mindsets voor diverse, voor leren relevante, aspecten.

  • Het bedrijfsecosysteem: bronnen, en 'slimme' mensen buiten je organisaties, en de relaties daar tussen.
  • Talent management. Met een growth mindset richt je je op talentontwikkeling en de realisatie van uitdagende werkomgevingen die medewerkers stimuleren om problemen op te lossen en te experimenteren.
  • Het ontwikkelen van relaties waarbij het geheel meer waardevol is dan de som der delen. Hierbij is sprake van een toenemende mate van vertrouwen door samenwerking.

Seely Brown en Hagel hebben hierbij goed nieuws:

Mindset may be destiny but it is changeable. While mindset has a profound impact on our ability to harness the power of pull, Dweck (displaying her growth mindset) offers hope: "Mindsets are an important part of your personality, but you can change them. Just by knowing about the two mindsets, you can start thinking and reacting in new ways."

Het veranderen van een fixed mindset in een growth mindset is natuurlijk geen sinecure. Dat vraagt om een intensief leer- en ontwikkelingsproces. En dat is erg lastig als je over een fixed mindset beschikt….

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.