Een wiki voor samenwerkend leren

Social software en computer supported collaborative learning. Twee onderwerpen die mij zeer interesseren. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de doctoraal scriptie "wiki in het Hoger Onderwijs. Een onderzoek naar wiki ter facilitering van CSCL", waar Pierre Gorissen over schrijft.

Ik heb de samenvatting gelezen. Interessant citaat:

"Het begrip van studenten ten opzichte van wiki en de TelematicaWiki ontwikkelt zich snel in positieve zin. Het vertrouwen van studenten in wiki is goed te noemen en blijft stabiel in de meetperiode. Studenten hebben het gevoel dat ze deel uit maken van een community wanneer ze de TelematicaWiki gebruiken. Het community gevoel van studenten kan worden aangewakkerd door de opdrachten hierop af te stemmen. In dit kader is het principe van optionele samenwerking een typische nieuw uitgevonden wiki manier van samenwerking die mogelijk het community gevoel beïnvloedt. De studenten vinden de TelematicaWiki waardevol. De studenten vinden de TelematicaWiki een nuttig hulpmiddel bij het samenwerken aan een paper.

Het enthousiasme betreffende de waarde van wiki tempert naar verloop van tijd wat waarschijnlijk te wijten is aan de confrontatie met beperkingen van wiki. Ondanks de beperkingen blijkt wiki een technologie met een grote hoeveelheid potentiële use-case scenario’s in het kader van CSCL. Een wiki met op de context aansluitende affordances kan samenwerking tussen (groepen) studenten faciliteren op verschillende wijzen, namelijk collaboratief, coöperatief en collectief. "

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *