Energiebesparen en e-learning

Het Energiecentrum heeft samen met New Learning Factory een e-learning applicatie voor het midden- en kleinbedrijf ontwikkeld, waarmee de gebruiker geholpen wordt om het maandelijkse energieverbruik bij te houden, en om energiebesparende maatregelen te treffen.

De eerste branchevariant is gericht op de huisartsenpraktijk. Dankzij Arnold Einhaus van de New Learning Factory heb ik deze applicatie uitgebreider kunnen bekijken.

Je maakt eerst via video kennis met de huisartsenpraktijk, met de energiebesparende maatregelen die zij al hebben getroffen (zoals het aanbrengen van een warmteschild achter radiatoren) en met verbeterpunten. Vervolgens krijg je weer via video uitleg over de 'energiecoach'. Je moet hierin je bedrijfsgegevens invullen en een medewerker aanwijzen die verantwoordelijk is voor het terugdringen van het energieverbruik.

Je krijgt instructie in het invullen van het energieverbruik, en tips over besparende maatregelen. Daarbij zie je ook het resultaat van de besparende maatregelen (in verbruik en kosten).

2010 - MAKKELIJK EN LEUK BESPAREN - New Learning Factory-1
 

Vervolgens ga je er mee aan de slag en bouw je een dossier op. De bedoeling is dat je elke maand het energieverbruik registreert en daarmee ook de effecten zichtbaar maakt van de maatregelen die zijn getroffen. Je kunt ook nieuwe maatregelen treffen. Daarbij geef je ook aan wie verantwoordelijk is voor die maatregel. Deze persoon krijgt via email een herinnering dat hij of zij actie moet ondernemen.

De ontwikkelaars van deze e-learning toepassing hebben veel gebruik gemaakt van video. Verder valt de eenvoudige en transparante navigatiestructuur op. Heel vaak tref je bij dit soort applicaties testen aan waarmee je kunt checken of je de uitleg hebt begrepen. Dat is hier niet het geval. Het leereffect moet zichtbaar worden in het daadwerkelijk terugdringen van het energieverbruik en daarmee in de kostenbesparingen.

De module is gericht op individueel leren, en kent geen mogelijkheden voor samenwerkend leren. Op zich leent het thema zich daar wel voor. De setting wellicht niet.

Het is jammer dat je de video's alleen kunt afspelen en stopzetten. Het is niet mogelijk om een stukje terug te spoelen. Verder -maar dat is wellicht persoonlijk- vond ik het acteerwerk van de personages in de films soms irritant. Inhoudelijk viel het me op dat de energiecoach geen rekening houdt met de investeringskosten van maatregelen. Als je bijvoorbeeld topkoeling toe past in plaats van volledige airconditioning, dan kun je 4-10% energie besparen. Maar het vervangen van een aicro door topkoeling kost uiteraard ook veel.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *