Fundamenten voor onderwijs in open source

Ik heb me de laatste tijd nogal eens kritisch geuit over de m.i. te sturende invloed van enkele grote ICT-leveranciers op het ICT-onderwijs. Ik ben dan ook te spreken over het initiatief van ECABO, het Free Knowledge Institute en de Mondriaan Onderwijsgroep om open source een fundamentele plek binnen het beroepsonderwijs te geven.

De initiatiefnemers signaleren een groeiende behoefte aan leveranciersonafhankelijke ICT. Tegelijkertijd constateer men dat "zowel onderwijs als certificering op dit gebied" nog minimaal ontwikkeld zijn. Het lesmateriaal wil men ook laten aansluiten op bestaande competentieprofielen en het certificeringsraamwerk.

Goed nieuws dat structureel aandacht komt voor open source in het MBO. Opvallend is wel dat Loket MBO-ICT en enkele ROC's onlangs stelden dat het onderwijs al voldoende aandacht besteed aan open source, als we WebWereld mogen geloven. De initiatiefnemers van Vrije Technologie Onderwijs stellen nu wat anders.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Vorige week naar het eerste Alfresco congres in Nederland geweest en heb daar een perfect werkend alternatief voor Sharepoint gezien. Alfresco Share, volledig open source. MS-Office weet niet beter of het communiceert met een Sharepointserver terwijl het in feite een Share server van Alfresco is, gratis en uiterst eenvoudig in te richten.

  2. Hoi Berend,
    Er zijn nog meer alternatieven. Behalve Alfresco heb je ook nog Nuxeo en O3Spaces. We zijn bezig met een vergelijkend onderzoekje op de NHL in Leeuwarden.
    Groeten,

  3. @Berend van de Weerdt en @Marc Crolla: dank voor de voorbeelden.
    @Christien van Gool: interessant, maar mijn bijdrage ging niet over het zelf ontwikkelen van lesmateriaal door docenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *