Gaat het Britse onderwijs terug naar het krijtje? (#in)

Sinds de conservatieven en liberaal-democraten in het Verenigd Koninkrijk aan het bewind zijn, lijkt de aandacht voor ICT in het onderwijs te verdampen. De BBC geeft een aantal voorbeelden van maatregelen en toespraken van bewindslieden die duiden op een reactionaire wind door het Britse onderwijsland. Zo wordt flink bezuinigd op een fonds dat bedoeld is voor de aanleg van breedbandverbindingen voor scholen.

De reacties op de maatregelen zijn verschillend. Een aantal personen stelt dat stimulerend overheidsbeleid niet meer nodig is, terwijl anderen vinden dat 'ICT in het onderwijs' niet gevrijwaard kan worden van bezuinigingen. Weer anderen vinden dat de nieuwe Britse regering geen duidelijk beleid heeft op dit gebied, en vooral afbreekt wat Labour-beleid was.

Toen ik dit artikel las, moest ik terug denken aan het debat tijdens de laatste Online Educa in Berlijn, waar Bruce Anderson Aric Sigman bijviel in zijn verzet tegen 'social computing' in het onderwijs. Anderson is politiek adviseur van de Britse conservatieven. Hij liet zeer behoudende geluiden horen als het gaat om een visie op leren, en de rol van technologie daarbij.

Ik geloof dan ook niet in waardeneutrale maatregelen. Ik vrees dat een duidelijke strategie ten grondslag ligt aan deze afnemende interesse voor technologie en leren. De investeringen die Labour de laatste jaren heeft gedaan op het gebied van ICT in het onderwijs zouden wel eens te niet gedaan kunnen worden door David Cameron cs.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Kan mij niet voorstellen dat ze terug gaan naar het krijtje. Als het goed is heel het land bezaait met Smartboards. Lijkt mij erg moeilijk en dom om dit terug te draaien. Maar een slechte internet verbinding draagt niet bij tot een beter gebruik van een Smartboard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *