Gebruik sociale media slecht voor je gezondheid (#oeb2010)?

Wij zijn met z'n allen heel slecht bezig. De tijd die we doorbrengen met Twitter, Facebook en bloggen gaat ten koste van onze gezondheid. Dat stelt in elk geval Aric Sigman. Sigman is één van de sprekers tijdens het Online Educa debat dat op 3 december aanstaande in Berlijn plaats vindt (tijdens de Online Educa, dus).

In een interview stelt Sigman dat er een verschuiving plaats vindt van real time sociale interactie naar 'virtuele interactie'. Met name jongeren zouden minder sociale relaties hebben tijdens belangrijke stadia van hun ontwikkeling.

Verder geeft Sigman aan dat verschillende studies zouden wijzen op een verband tussen het gebruik aan non-virtuele interactie


and biological changes in the immune system and genes, along with higher rates of illness, disease and premature death.


Als wij maar korte tijd met elkaar online zouden doorbrengen, was er niets aan de hand.

Ik verbaas me steeds vaker over het waardeoordeel dat sommige mensen geven over real time sociale interactie, in vergelijking met 'virtuele interactie'. Waarom zou de ene vorm beter zijn dan de andere?. Online interactie zal dankzij nieuwe technologieën ook meer gaan lijken op 'fysieke interactie' . Denk aan hologramtechnologie:.

Bovendien leiden online sociale netwerken ook tot face-to-face contacten (vertel mij wat, en zie ook het ruim 1 jaar oude artikel De Nederlander gevangen in het sociale web).

Wat betreft de gevolgen voor de gezondheid? Volgens Ben Goldacre negeert Sigman onderzoeken die hem niet goed uitkomen. De Britse National Health Service bekritiseert Sigman's onderzoekaanpak en vindt dat gebruikers van sites zoals Facebook zich vooral geen zorgen hoeven te maken.

Bovendien: sociale netwerken kunnen ook positief van invloed zijn op je gezondheid. En er zijn altijd mensen die beweren dat sporten niet gezond is, en de opwarming van de aarde niet bestaat.

Sigman's opponent in Berlijn is overigens Donald Clark. Donald: eat his heart out!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.