Hebben elektronische leeromgevingen hun langste tijd gehad of toch niet?

De elektronische leeromgeving (ELO) Blackboard domineert de ELO markt in het hoger onderwijs in Nederland. Dat was vijf jaar geleden al het geval maar dat is anno 2006 nog verder toegenomen. Wordt het niet tijd voor één Blackboard licentie voor heel Nederland? Of is het daarvoor nu te laat omdat alternatieve ontwikkelingen zich aandienen? In het artikel Hebben elektronische leeromgevingen hun langste tijd gehad of toch niet? gaan Ineke Lam, Robert-Jan Simons en ik uitgebreider in op deze boeiende materie. Het artikel is onlangs verschenen in Thema, Tijdschrift voor Hoger onderwijs & Management. Dit is de versie zoals deze naar de uitgever is verstuurd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Leuk artikel, Wilfred! Is het blad Thema zelf nog ergens online te lezen? Er zit een kleine omissie in de literatuurlijst: ik mis in deze lijst naar welk rapport van ons je verwijst….

  2. Hoi Wytze,
    Oh, wat stom van die literatuurverwijzing.
    In het tijdschrift staat weliswaar een URL (www.tijdschriftthema.nl) maar die verwijst naar een algemene Elsevier-site. Ik kwam laatst wel bij toeval het tijdschrift tegen. Maar je kon er papieren exemplaren alleen bestellen. Ik heb net ook onze elektronische bibliotheek geraadpleegd. Maar daar is ook niets te vinden. Staaltje van oud denken.

  3. Beste Wilfred,
    Interessant artikel. Ik weeet niet of ik jullie artikel goed interpreteer maar als de verwachting van de UU is dat er een producent/leverancier een ELO gaat maken die afgestemt is op de visie van de UU dan lijkt me dat sterk.
    Wij bij Saxion denken meer aan een modulaire oplossing. Eén Portal, 1 ingang, die we een Digitale Leer en werk omgeving (DLWO) noemen waarin we modules hangen, internet e-mail, samenwerkingstool, dpf, opslagsytemen etc…(ELF-principe)
    Welk type portal we gaan gebruiken is nu bij ons de grote vraag.

  4. Dag Alexander,
    Nee, wij geloven niet dat een producent/leverancier een ELO gaat maken die afgestemt is op de visie van de UU. Wij geloven op langere termijn meer in een service oriented architecture, waarbij functionaliteiten en niet systemen centraal staan. Wellicht vormen functionaliteiten van leveranciers van huidige ELO´s daar de basis van. Wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *