Is jouw instelling klaar voor het toepassen van generatieve AI voor leren, opleiden en onderwijs?

Educause heeft samen met Amazon Web Services de Higher Education Generative AI Readiness Assessment ontwikkeld. Deze vragenlijst is ontworpen om een indruk te krijgen van de mate waarin een onderwijsinstelling voorbereid is om strategische AI-initiatieven te ontplooien. De vragenlijst is m.i. grotendeels ook te gebruiken voor L&D.

Higher Education Generative
AI Readiness AssessmentJe kunt deze assessment volgens de samenstellers gebruiken om begrip te ontwikkelen ten aanzien van de huidige stand van zaken en de potentie van generatieve AI bij de eigen organisatie, en als een gelegenheid voor discussie met anderen.

Deze assessment kan volgens de samenstellers op verschillende manieren worden gebruikt:

  • Individueel. Ieder individu bij een instelling kan de assessment voltooien. Bij het gebruik in teamverband, wordt het proces volgens de initiatiefnemers bevorderd als één persoon die het invult, optreedt als de “expert” om het proces te begeleiden.
  • Met het IT-team. Der samenstellers adviseren om de assessment te gebruiken als een groepsoefening met een kleine groep IT-medewerkers om verschillende perspectieven op de eigen organisatie te krijgen. Hoe zien anderen de gereedheid voor generatieve AI van de instelling? Deze oefening kan ook de start zijn voor manieren om IT-inspanningen beter af te stemmen op de institutionele strategie en missie.
  • Met een multifunctioneel team. De zelfassessment kan een krachtig hulpmiddel zijn om andere institutionele belanghebbenden te helpen de gereedheid voor generatieve AI te begrijpen en om gesprekken hierover te starten.

De vragenlijst bestaat uit 24 vragen die zijn geordend in drie hoofdonderwerpen met subonderwerpen:

  1. Strategie en bestuur (o.a. bestuur en ethisch gebruik).
  2. Vermogen en expertise (bijv. AI-geletterdheid).
  3. Infrastructuur (data readiness).

Dikwijls wordt bij dergelijke vragenlijsten een 5 punts likertschaal gebruikt, en poogt men een zekere mate van volwassenheid te bepalen. Die keuze hier niet gemaakt. Je hebt de keuze tussen ‘ja’, ‘nee’ of ‘weet niet’. De vragenlijst zal in elk geval tot nadenken stemmen, en dat is positief.  Want stel je stelt AI beschikbaar aan lerenden en medewerkers, maar je hanteert geen richtlijnen voor ethisch gebruik….

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *