Kennismanagement, social software en innovatie

Boeiende titel,hè? Deze titel dekt in grote lijnen twee bijdragen die ik vandaag via mijn feedreader tegenkwam.

Walter Baets schrijft over een thesis van één van zijn studenten, die handelt over de rol van kennismanagement bij het innovatieve vermogen van organisaties. Zij heeft daarbij de complexiteitstheorie als insteek gekozen.

Searching for emergence and networked interaction, she used agent based simulations.

Martin Kloos heeft naar aanleiding van zijn scriptie over de relatie tussen social software en Communities of Practice, vanuit een kennismanagement perspectief, een artikel geschreven op Frankwatching. Kloos beschrijft het concept van community of practice als een "subjectivistische benadering van kennismanagement". Dat betekent dat kennis contextgebonden is, bepaald wordt door ervaringen van personen.

Kloos heeft in zijn scriptie gekeken hoe social software faciliteiten kan bieden die betrokkenheid creëren en verbeelding en afstemming mogelijk maken. Hij heeft daarbij gekeken naar groepweblogs, wiki’s en social bookmarking.

Hij concludeert overigens (en niet verrassend) dat de tool zelf het het succes van een community of practice niet bepaald. Maar:

Social software kan de juiste faciliteiten bieden om daarmee Communities of Practice te ondersteunen, mits de community op een juiste manier wordt gemotiveerd en bereidwillig is de community tot een succes te maken. Acceptatie van bijvoorbeeld Open Source Values als openheid, bereidwilligheid tot participatie en het toestaan dat anderen zich met jouw content bemoeien, is essentieel gebleken voor het welslagen.

Goed dat Kloos in is gegaan op de relatie tussen social software en communities of practice. De "founding father" van communities of practice, Etienne Wenger, was daar een tijdje geleden zelf nog niet aan toe. Volgens mij zou Kloos’ theoretisch raamwerk nog verder aan waarde winnen, als Kloos de ideeën van Paul Kirschner over educatieve, sociale en technologische ‘affordances’ van technologieën voor het leren hierbij zou betrekken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Leuk dat je op deze manier wat extra aandacht besteed aan mijn afstudeerscriptie. En bedankt voor de tip van Paul Kirschner. Ik zal er eens induiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *