Kun je online video’s gebruiken om effectief te leren?

Ik ben zelf voorstander van het gebruik van online video’s binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in het kader van de flipped classroom. Mits die video’s goed zijn gemaakt. In Do Video Lessons Reinforce Learning, or Just Reinforce Pre-existing Incorrect Understanding? vraagt Kelly Walsh zich echter op basis van onderzoek af of online video’s wel effectieve leermiddelen zijn.

Khan Academy
Foto: Colegio Altamira

Walsh stelt op basis van een promotieonderzoek van Derek Muller dat online video’s dikwijls niet effectief zijn:

  • Lerenden denken dat ze de inhoud al kennen, en haken af.
  • Lerenden zijn snel afgeleid.
  • Lerenden zoeken in video’s bevestiging voor bestaande misconcepties, en interpreteren video’s daarom verkeerd. Ze herkennen niet dat de video ingaat tegen hun misconceptie. Daardoor scoren zij relatief laag op toetsen over de leerstof. Ze leren er niet veel van.

Daarom zouden online video’s -zoals van de Khan Academy- juist misconcepties door andere ‘fake’ lerenden aan de orde moeten stellen. Lerenden worden daardoor wakker geschud, en in de ‘leermodus’ gezet.

De onderzoeker gaat hierbij sterk uit van één toepassing van online video, het presenteren van concepten. Femmy Alons onderscheidt echter meer toepassingen:

  • Voorkennis activeren (vooraf video bekijken)
  • Presentatiemiddel (illustreren, concretiseren, conceptualiseren, demonstreren, instrueren en analyseren)
  • Oefenen en creëren (clip maken)
  • Communicatiemiddel (webconference)
  • Reflectie- en feedback (terugkijken)
  • Beoordeling (bekwaamheden laten zien)

Daar komt bij dat ik me afvraag of Muller’s bevinding alleen voor online video’s geldt, of ook voor face-to-face instructies. Bij uitleg door een docent kun je ook afhaken, omdat je de inhoud meent te kennen. Ook kun je uit zijn/haar uitleg bevestiging van misconcepties zoeken. Een voordeel van face-to-face bijeenkomsten (of synchroon online leren) is wel dat je sneller vragen kunt stellen, en je aanpak kunt veranderen op basis van reacties.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Beste Ruben, Voor zover ik het zie heeft Derek Muller het niet eens specifiek over video. Hij heeft het meer over het leren van science (natuurkunde?). Het benoemen van misconcepties, zorgen voor verwarring, zorgen dat lerenden gaan nadenken over hoe het zit, is nodig om de misconcepties aan te pakken. Ik doe het in de klas ook vaak. Ook zonder video. Ik laat leerlingen dan reageren en ga overal serieus op in. En wacht dan af tot iemand iets anders zegt. Zodat er een gesprek op gang komt. Derek heeft een andere mooie video: https://www.youtube.com/watch?v=vKA4w2O61Xo waarin hij op zoek gaat naar “een regel”. Ik doe dat ook in de klas. En inderdaad: leerlingen zoeken bevestiging van wat ze in hun hoofd hebben. Ook als de regel niet klopt dan gaan ze er toch mee door. Want ze ‘weten” het antwoord al. Ook als je zegt dat het niet klopt. Toch gaan ze dan door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *