Leren verkopen in het Virtual Skillslab

Simulaties kunnen krachtige leeractiviteiten zijn waarmee lerenden kunnen oefenen met authentieke beroepssituaties. Het Virtual Skillslab is daar een voorbeeld van. Deze toepassing wordt steeds vaker binnen het Nederlandse onderwijs gebruikt.

In 2001 heb ik met Eric Jutten de E-learning Experience georganiseerd. Eric was destijds in opdracht van -ik meen- de Albert Heijn bezig met het ontwikkelen van een gesimuleerde Kassatrainer, waarmee aankomende kassières de processen rond het afrekenen van producten konden oefenen. Je ziet de reacties van klanten op basis van jouw handelingen, en je krijgt feedback van het systeem en van een virtuele coach.

In de loop der jaren heeft Eric met zijn bedrijf Jutten Simulation deze toepassing verder doorontwikkeld. In 2011 heeft hij hiermee bijvoorbeeld de nationale e-learning award gewonnen. Verder heeft Jutten Simulation ook andere simulaties gemaakt.

Een jaar of twee geleden nodigden Eric en zijn collega Ruud van Leeuwen mij en een aantal anderen uit om na te denken over de mogelijkheden om de Kassatrainer in het onderwijs in te zetten. Zij zijn daarop het Virtual Skillslab gestart. Gisteren mailde Ruud me dat 10 ROC’s, 9 vmbo’s en 2 praktijkscholen met ingang van augustus 2013 hiermee van start zijn gegaan. Inmiddels is dit aantal fors gegroeid, en wordt het Virtual Skillslab ook in Vlaanderen in toenemende mate gebruikt. Onder meer door de VDAB dat ook al jaren met e-learning aan de weg timmert.

Sinds die start heeft men een tweede Kassatrainer gemaakt (er is nu een Non-food en een Foodversie), en is de samenwerking gezocht met een aantal uitgeverijen. Inmiddels is ook sprake van een formele erkenning van deze toepassing waardoor MBO-instellingen kerntaak 3 van de opleidingen Verkoper en Verkoopspecialist met de online examens van Virtual Skillslab kunnen afhandelen (lerenden blijken bij veel stagebedrijven niet meer achter de kassa te mogen). Dankzij de standaard meegeleverde Engelstalige versie kunnen lerenden ook Engels in een authentieke beroepssituatie oefenen.

Ik heb geen belangen in het Virtual Skillslab of in Jutten Simulation, en ik laat me ook niet betalen om te bloggen. Maar ik ben wel al lang enthousiast over deze toepassing. Het doet me deugd om te zien dat een krachtige toepassing, waarin veel is geïnvesteerd, steeds intensiever wordt gebruikt.

Hieronder vind je een promofilm die een indruk geeft van het product.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.