Materiaal delen: maar wat schiet ik daar mee op?

Vandaag heb ik een keynote verzorgd tijdens een docentendag van de Stichting Praktijkleren. Deze stichting ondersteunt ROC’s onder meer door het ontwikkelen van les- en examenmateriaal voor praktijkleren. Ik ben ingegaan op wat komt kijken bij het delen van materialen.

Ik ben daarbij onder meer ingegaan op mijn redenen om ‘kennis’ te delen via mijn weblog. Ik heb daarbij ook een relatie gelegd met open educational resources. Daarbij ben ik mede op basis van het rapport ‘De waarde van open en open als waarde’ van Robert Schuwer en Ben Janssen stil blijven staan bij het belang van het delen van materialen (denk aan een betere kwaliteit van materialen), drempels bij het delen van materialen en maatregelen die je kunt nemen om delen van materialen te bevorderen (zoals het ‘ontzorgen’ van docenten).

Ik heb daarbij aangegeven dat het delen in een meer besloten community voor veel mensen goed werkt. Dat is ook iets wat Stichting Praktijkleren wil bevorderen via een nieuw platform voor leermaterialen (PraktijkHub). Ik heb de aanwezigen tenslotte gevraagd naar hoe belangrijk en haalbaar zijn bepaalde maatregelen vinden om delen en hergebruiken te bevorderen.

Er wordt weleens gezegd dat kennis vermeerdert als je kennis deelt. Echter:

Kennis vermeerdert en inhoud verbetert als je deelt.

Hieronder vind je mijn slides:

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: , , ,
2 comments on “Materiaal delen: maar wat schiet ik daar mee op?
  1. STefaan schreef:

    Beste Wilfred,

    bedank dat je je inzichten deelt. Keer op keer inspireren ze me en leer ik bij over leren.

    Stefaan

Top

%d bloggers liken dit: