Mooie video’s over effectief online leren (met één belangrijk kritiekpunt)

Het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren van Thomas More Hogeschool België bestaat nog niet zo lang, maar heeft al een indrukwekkende website met materialen die docenten ondersteunen bij het faciliteren van “effectief, efficiënt en voldoeninggevend leren”. Onlangs is ExCEL gestart met een reeks korte, praktische video’s rond de twaalf bouwstenen voor een effectieve didactiek die beschreven staan in ‘Wijze lessen‘.  Een mooi initiatief, met één belangrijk kritiekpunt.

In deze video’s -gemaakt met Loom- gaan Kristel Vanhoyweghen en Wouter Buelens vanuit cognitief psychologisch perspectief in op de didactische principes. Op het moment van schrijven zijn twee video’s gereed:

  • Hoe activeer ik relevante voorkennis?
  • Hoe integreer ik goede voorbeelden in mijn afstandsles?

Kristel legt de principes uit op basis van onderzoek, Wouter laat zien hoe je leertechnologie kunt gebruiken om deze principes naar de onderwijspraktijk te vertalen. Dat doen zij op een hele duidelijke manier.

Normaliter moet je uitkijken met video’s die langer dan zes minuten duren (een regel waar ik me zelf ook niet altijd aan houd). De afwisseling maakt echter dat je ook gedurende tien minuten blijft kijken. In video twee is de geluidskwaliteit van het tweede deel wel wat minder (microfoon te dicht bij de mond?). Ik adviseer ook om video’s af en toe stil te zetten om de voorbeelden te bekijken.

Het is al met al mooi materiaal dat je prima kunt gebruiken voor docentprofessionalisering, in combinatie met verwerkingsactiviteiten.

Ik heb echter één belangrijk kritiekpunt.

In de video’s wordt de nadruk gelegd op het gebruik van gebruikersvriendelijke en liefst gratis tools. Uiteraard vergemakkelijkt dit het gebruik van technologie. Anno 2020 kunnen we het als adviseurs echter niet meer maken om docenten aan te moedigen gratis tools te gebruiken, zonder hen te wijzen op de risico’s daarvan (privacy, beveiliging, overtreding GDPR/AVG).

Als een tool gratis is, dan betaal je meestal op een andere manier een prijs voor het gebruik ervan. Als individueel docent ben je zelf verantwoordelijk voor het afstaan van jouw persoonsgegevens aan leveranciers. Het is echter een ander verhaal als applicaties persoonsgegevens van lerenden verwerken.

Ik zou daarom docenten op z’n minst wijzen op deze bronnen:

Tip: abonneer je op de RSS-feed van ExCEL of op e-mailnotificaties (je mailadres kun je onder aan deze pagina achter laten).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Graag zou ik nog een aanvulling willen geven op de kritiek van Wilfred dat gratis tools niet vaak echt gratis zijn. De ontwikkeling en het onderhouden van software kost tijd en dus geld. Daarnaast zijn de servers waar de betreffende tools op draaien ook niet gratis. Als er problemen zijn of je hebt een vraag, wie neemt dan de telefoon op?!?

    Het is in het belang van de klant dat de leverancier geld verdient en sterker nog, winst maakt. Dat zorgt voor continuïteit en doorontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.