OEB08: open architecturen

Ik heb gisteren ook sessie bijgewoond over open architecturen. De sessie was behoorlijk technisch van aard (en het Engels van één van de sprekers was zodanig dat veel informatie mij om die reden ontging).

Toch zijn mij van deze sessie een aantal zaken bijgebleven. Eén van de sprekers benadrukte het belang van het belonen van docenten om leerobjecten te ontwikkelen en te delen. Deze spreker vertelde ook over de ontwikkeling binnen SCORM om metadata automatisch aan leerobjecten toe te voegen. Metadata is heel belangrijk als je leerobjecten wilt hergebruiken en vinden. Veel docent-ontwikkelaars hikken echter aan tegen de tijd die het kost om metadata toe te voegen aan objecten. Bovendien worden hiermee veel fouten gemaakt. Het automatisch toevoegen van metadata zou een heel belangrijke ontwikkeling zijn. Dit werkt overigens met robots en gecontroleerde vocabularia.

Fabrizio Cardinali van Giunti Labs ging onder meer in op het belang om standaarden te gebruiken binnen een service oriented architecture. Hij vertelde over een ontwikkeling waarbij leercontent via een digitale marktplaats 'verhandeld' kan worden. Hij stelde terecht dat veel gebruikers het niet meer accepteren als zij een leeromgeving moeten aanschaffen om bepaalde content te kunnen afspelen. Het OKI-project werkt hier aan.

In het kader vasn dit project wordt ook een middleware-laag ontwikkeld waardoor verschillende open source leeromgevingen met elkaar verbonden kunnen worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *