Online Educa 2005: mobile learning

Drie presentaties, van zeer verschillende aard over mobile learning. De eerste presentatie ging over http://www.machm-it.org, een non profit organisatie die een "nieuwe leercultuur" wil promoten en waar je onder meer online kunt experimenteren met mobile learning. De derde presentatie was van Microsoft. Via www.windowsmobiletraining.com leveren zij werkplek ondersteuning over mobiele technologie. Maar de tweede presentatie was verreweg het meest boeiend.

De Belgisch-Zwitserse hoogleraar Pierre Dillenbourg (één van de belangrijkste theoretici op het gebied van samenwerkend leren met behulp van ICT) hield een kritisch verhaal over mobile learning. Hij sprak de hoop uit dat we geen saaie computer based trainingen mobiel gaan aanbieden. Zijn kanttekeningen bij mobile learning hebben voornamelijk te maken met zijn visie op leren. Leren doe je samen met anderen. Door bijvoorbeeld conflicten op te lossen, te argumenteren, zaken uit te leggen of te onderhandelen over oplossingen. En kan dat door informatie in kleine eenheden te "broadcasten" via kleine beeldschermen, met kleine toetsenborden?

Volgens Dillenbourg is verder de fysieke omgeving van invloed op hoe wij leren: "We don’t live in a virtual world". Je kunt niet "anywhere" leren, maar "somewhere". De context waarbinnen je je bevindt, bepaalt of en hoe je kunt leren. Deze context verleent ook betekenis aan wat je leert. Dat beperkt de mogelijkheden van mobile learning. In vijf minuten iest leren terwijl je op de bus wacht? Een leeromgeving ontwerpen, is ook een fysieke ruimte ontwerpen (aldus Dillenbourg).

Een prima bijdrage, die illustreert dat je smart phones en PDA’s bijvoorbeeld wel kunt gebruiken voor werkplekondersteuning, maar waarschijnlijk veel minder voor verdiepende manieren van kennisconstructie. Ik vraag me wel af hoe Wim Veen met zijn homo zappiens hier tegen aan kijkt.

Alle berichten over de Online Educa 2005….

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Hoi Wilfred,
    De link naar de Microsoft-site moet nog een http:// er voor krijgen zodat hij als extern herkend wordt.
    Mijn vraag: wat bedoel je met “werkplekondersteuning”?
    In vijf minuten wat leren als je op de bus wacht lijkt me niet, maar als je daarna twintig minuten in die bus zit op weg naar school lijkt me dat voldoende mogelijkheid om wél wat te leren.

  2. Dag Pierre,
    Dank voor de verwijzing naar de fout.
    Werkplek ondersteuing: je bent aan het werk, bijvoorbeeld als servicemonteur, je komt een probleem tegen en dankzij mobiele technologie kun je een handleiding raadplegen of een collega om hulp vragen.
    In de bus (tijdens de 20 minuten) kun je aan m-learning doen, maar niet alle mogelijke leeractiviteiten uitvoeren (bijvoorbeeld uitgebreide online discussies), omdat de technologie daar niet optimaal voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *