Ontwerpprincipes voor computer ondersteund samenwerkend leren

Gisteren is een editie van de elektronische nieuwsbrief van het Expertisecentrum ICT in het Onderwijs verschenen. In deze nieuwsbrief wordt o.a. aandacht besteed aan het proefschrift "Ontwerpprincipes voor computer ondersteund samenwerkend leren in de lerarenopleiding" van mijn collega Ditte Lockhorst:
"In het proefschrift “Design Principles for a CSCL Environment in Teacher Training” wordt een ontwerponderzoek beschreven waarin in drie onderwijsonderdelen van de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht (IVLOS) is gewerkt met CSCL. Studenten werkten samen in groepjes van drie of vier aan a-synchrone online opdrachten. De gebruikte CSCL omgevingen verschilden op het niveau van de taakinstructie, de online omgeving en de rol van de begeleider.

De samenwerking in de groepjes studenten varieerde in deelname en de inhoud van de communicatie. De studenten verschileden in hun oordeel over de samenwerking; sommigen waren positief over de groepsatmosfeer en de inhoud van de berichten, anderen vonden juist dat een gemeenschappelijk gevoel van verantwoordelijkheid ontbrak, de groepsleden te weinig op elkaar reageerden en de inhoud van de berichten niet altijd zinvol. Bovendien verstoorden technische problemen en privé-omstandigheden de samenwerking. Op basis van de ontwerpen en de samenwerking is een aantal ontwerpprincipes geformuleerd. Zo blijkt bijvoorbeeld dat, alhoewel veel onderzoek zich richt op de ontwikkeling van technische toepassingen, de taakinstructie een minstens zo beïnvloedende rol speelt. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in de lerarenopleiding een technische omgeving met relatief eenvoudige, standaard functionaliteiten voldoende is om CSCL taken uit te voeren. Andere ontwerpprincipes hebben onder andere betrekking op het belang van het ‘levend houden’ van de online groep, de frequentie van de begeleiding en de afwisseling van F2F en online onderwijs. "

Het proefschrift is tegen kostprijs en verzendkosten (15 Euro) te bestellen bij : d.lockhorst@ivlos.uu.nl.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *