Open source software in plaats van gratis software

Ik had wat meer verwacht van het artikel It’s Time to Consider Open Source Software, Part 2. Volgens Stephen Downes gaat de auteur in op open source software in het onderwijs. De argumentatie focust zich helaas op de kosten. Ik vind de waarschuwing van de auteur om in zee te gaan met gratis software (niet zijnde open source) wel aardig. Software ontwikkelaars die het onderwijs gratis software geven, bieden immers geen garantie dat de toepassing ook gratis blijft (het heroïne model). Verder geeft de schrijver aardige voorbeelden van open source software.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Dag Wilfred,
    het lijkt wel alsof het open-source virus vandaag in de lucht hangt. Heel mooi natuurlijk, als je het mij vraagt. Ik schreef vandaag al eerder bijna dezelfde reactie op een web-log over open source.
    Wat dat aangaat ben je misschien geïnteresseerd in R-Project (www.r-project.org). Dit is een statistische werkomgeving die volledig open-source is. Een boeiende ontwikkeling, maar vooral bijzonder sterk (statistisch gezien dan). Langzamerhand begint er vanuit het onderwijs op universiteiten interesse te komen in deze software. Op dit moment ben ik een handleiding ervoor aan het schrijven voor de Radboud Universiteit, vakgroep methoden en technieken van maatschappijwetenschappelijk onderzoek.
    Als je daar interesse in hebt, vind ik het wel leuk om een keer een presentatie daarover te geven, mocht daar een gelegenheid voor ontstaan. De nadruk zal dan vooral liggen op de acceptatie daarvan in de universitaire wereld en in het bedrijfsleven. Ik denk dat ik daar wel een passend en genuanceerd verhaal over kan vertellen.
    Als je, of iemand anders, daar interesse in hebben, dan ben ik te bereiken via mijn website (www.rensenieuwenhuis.nl).
    Met vrolijke groet,
    Rense Nieuwenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *