OpenDocument belangrijke stap voor e-learning

Een groep toonaangevende ICT-bedrijven gaat de OpenDocument-standaard promoten. Dat kan een belangrijke impuls voor leren zijn.

OpenDocument is een zogenaamde op xml gebaseerde standaard die het mogelijk maakt om informatie tussen verschillende software programma’s naadloos uit te wisselen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het relatief eenvoudig wordt om bestanden uit een content management systeem te importeren in een leermanagementsysteem.

Ook kunnen gebruikers die verschillende tekstverwerkers of presentatieprogramma’s gebruiken, gemakkelijk elkaars content gebruiken.  Goed voor meer informele vormen van leren (tussen organisaties)

Bedrijven als IBM, SUN, Apple, Adobe, Intel, Nokia, OpenOffice.org en Oracle hebben zich aan deze principe uitspraak gecommitteerd.

Hopelijk zet dit door zodat de monopoliepositie van Microsoft op het gebied van kantoortoepassingen doorbroken wordt.

Bron: It-bedrijven verenigen zich voor OpenDocument

Wilfred Rubens

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Waarom verwacht je dat hiermee de monopoliepositie van Microsoft doorbroken wordt? We hadden toch al zoiets als PDF voor het uitwisselen van bestanden en je kon Office-bestanden al omzetten naar PDF met behulp van externe applicaties. Dat heeft geen enkel effect gehad op het gebruik van Office.
    Natuurlijk, dit gaat een paar stappen verder én is absoluut een goede ontwikkeling, maar of het zo direct gevolgen zal hebben voor het gebruik van Office weet ik niet.

  2. Een bekend voordeel van PDF is tevens het nadeel: je kunt het erg moeilijk bewerken. Bovendien wordt de Reader breed gebruikt, maar het programma om PDF’s te maken niet.
    Met andere woorden: deze vergelijking gaat volgens mij niet op.
    Als OpenDocument standaard wordt èn als grote bedrijven het gaan gebruiken, dan zal de drempel om niet-Microsoft Office spul te gebruiken lager worden. Denk ik. Je loopt dan niet het risico dat partnerorganisaties, klanten etc jouw content niet kunnen openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *