Opname webinar OpenU en Open Access nu online (#in #opennl #CELSTEC)

Gistermiddag heb ik in het kader van de Open Access week via Elluminate een webinar verzorgd over OpenU -waar ik projectleider van ben- en Open Access. Het aantal deelnemers hield, zacht gezegd, niet over. Toch vond ik het leuk om te doen ( ook een mooie leerervaring voor mijzelf), en kreeg ik enkele zinvolle vragen.

Hieronder vind je de opname. Het webinar was niet vrij toegankelijk (ik wilde geen anonieme deelnemers in de sessie). Daardoor is het niet mogelijk om te volstaan met een link naar de registratie naar de Elluminate server. Dankzij collega Howard Spoelstra hebben we de opname geconverteerd en geupload naar YouTube.

Op de inhoud van het webinar zal ik zelf niet in gaan. Wel op mijn leerervaringen. Het was namelijk de eerste keer dat ik als presentator met Elluminate werkte. Een aantal zaken vielen mij daarbij op:

  • Sommige deelnemers ervaren ook anno 2011 technische problemen. Zo kon één deelnemer aanvankelijk niet inloggen, en een ander pas tien minuten na aanvang. 
  • Als presentator word je sterker afgeleid door 'laatkomers' dan bij face to face sessies. Dat wordt mede veroorzaakt door een geluidssignaal en een flikkerend handje. 
  • Ik had met collega Robert Schuwer afgesproken dat hij de chat zou modereren. Toch raakte ik, meer bijvoorbeeld dan bij Twitter als back channel tijdens een conferentie, afgeleid door de chat. Elluminate biedt de mogelijkheid om de verschillende onderdelen van de applicatie (zoals de chatbox en het whiteboard) los te koppelen. Dat zal ik een volgende keer ook zeker doen. 
  • Een aparte moderator in combinatie met vooraf ingebouwde momenten voor vragen werkt op zich prima. Dat geldt ook voor het gebruik van de poll tool (ik had een aantal peilingen van tevoren voorbereid). 
  • De geluidskwaliteit bij Elluminate is afhankelijk van een aantal factoren, maar is m.i. minder goed dan de kwaliteit van bijvoorbeeld Skype. 
  • Het is niet mogelijk om binnen Elluminate een webtour te verzorgen binnen een besloten omgeving. Daarom heb ik niet ingelogd in OpenU om een aantal functionaliteiten te demonstreren. 

 Elluminate bevat meer functionaliteiten, waar ik geen gebruik van heb gemaakt. Op zich vind ik het een zeer bruikbare tool voor het verzorgen van webinars. Het moeten downloaden en installeren van een bepaald bestand is vermoedelijk een drempel voor gebruik binnen veel organisaties.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.