OWD 2008: de opening

Afgelopen weekend heb ik in Gent onder meer het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten bezocht. Je weet wel: zo'n museum met een collectie waarvan je denkt: "Doe mij maar een landschap". Een zelfde gevoel zal menigeen gehad hebben bij de opening de Surf Onderwijsdagen (OWD 2008). Geen gewone ' keynote' (wat iedereen had verwacht), maar een soort rollenspel opende dit congres. Via een zogenaamde talk show uit 2020 werden vier scenario's voor het hoger onderwijs van de toekomst gepresenteerd. Met interviews en futuristische filmpjes kwamen achtereenvolgens aan bod:

  • Het warenhuis (een instellingsgestuurd curriculum, en een gebruikergestuurde doceer- leer- en werkomgeving). Hierbij is sterk sprake van standaardisering (uniforme leereenheden).Het aantal onderwijsinstellingen in Nederland is drastisch gereduceerd.
  • De beurs (een studentgestuurd curriculum, en een gebruikergestuurde doceer- leer- en werkomgeving). Via beurzen (moderne gildes) kun je docenten inschakelen, die je begeleiden bij de ontwikkeling van je talenten.
  • De luchthaven (een instellingsgestuurd curriculum, en een instellingsgestuurde doceer- leer- en werkomgeving). Via biometrische technologie worden gegevens over lerenden op een Educhip opgeslagen. Docenten zijn zelfstandig werkzame professionals die worden ingehuurd om les te geven. Administratieve rompslomp behoort dankzij de chip tot het verleden.
  • De supermarkt (een studentgestuurd curriculum, en een instellingsgestuurde doceer- leer- en werkomgeving). Hier is veel vrijheid voor de student om een curriculum samen te stellen. Op Europese schaal is het onderwijs in hoge mate -ook inhoudelijk- gestandaardiseerd.

De zaal mocht nog niet-elektronisch stemmen over welk scenario de voorkeur had. Ik ben even kwijt wel scenario als 'winnaar' uit de bus is gekomen. Ik had in elk geval grote moeite om een keuze te maken. Ben uiteindelijk toch maar voor 'de beurs' gegaan.

Zoals gezegd: een 'out of the box'-opening. "Doe mij maar een gewone keynote"? Mwa. Maar het was wel even wennen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *