Personal information management

De Duitse hoogleraar Wolfgang Neijdl hield tijdens de ICALT 2006 een korte key note over het fenomeen dat veel mensen informatie op hun desktop of laptop opslaan (in de vorm van documenten, e-mails etc), en vervolgens niet in staat zijn deze informatie terug te vinden. Desktop search engines (bijvoorbeeld van Google) kunnen helpen, maar zoeken alleen maar full text. En dat is niet altijd voldoende. Stel je bent bezig met een paper over een bepaald onderwerp. Een collega stuurt je een artikel waarbij hij in een mail aangeeft dat het paper niet over jouw onderwerp gaat, maar er wel relevant voor is. Als je dit artikel opslaat, dan is de kans groot dat je het later niet meer terugvindt omdat jouw onderwerp niet in de full text voorkomt.

Je kunt dus niet zoeken op relaties, naar contexten. Daarom is het belangrijk om op een gemakkelijke manier metadata toe te kennen aan documenten, e-mails en dergelijke zodat je die associaties wel kunt maken, zodat je de informatie later gemakkelijk terug kunt vinden. Tagging kan daarbij al helpen.

Ook is het zinvol als je de belangrijkheid van bronnen kunt aangeven. Een tip van een expert-collega is bijvoorbeeld meer waard dan een suggestie van een onervaren collega.

Neijdl is betrokken bij projecten die applicatieonafhankelijke tools ontwikkelen voor het toekennen van dergelijke metadata. Bijvoorbeeld Beagle ++.

Ik heb overigens ook via een poster kennis gemaakt met een in ontwikkeling zijnde applicatie waarmee je grafische analyses kunt maken van sociale netwerken binnen communities.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *