RSS-feeds lezen op de iPad (#in)

Ik ben al jaren een verwoed gebruiker van RSS-feeds. Met behulp van mijn RSS-feedreader raak ik snel op de hoogte van het laatste nieuws, van de nieuwste technologische ontwikkelingen en van allerlei wetenswaardigheden op het gebied van (t)e-learning. Ik ben inmiddels geabonneerd op zo'n 450 RSS-feeds. Samen met Twitter, de social bookmark tool Delicious en mijn blog, vormt RSS de kern van mijn persoonlijke leeromgeving.

Vroeger gebruikte ik Bloglines als feedreader, met tijdelijke uitstap naar Feed Reader. Toen ik de iphone ging gebruiken, ben ik overgestapt op Google Reader (ik heb ook een tijdje Feedly als interface gebruikt). Bloglines had niet echt een gebruikersvriendelijke variant voor de iphone, vond ik. Google Reader wel. Ik las dus mijn feeds op mijn Macbook, iphone of werklaptop. Omdat ik gebruik maakte van dezelfde web based applicatie, werd ik niet geconfronteerd met berichten die ik al gelezen had.

Het mooie aan Google Reader op de computer is ook dat berichten de status 'gelezen' krijgen als je er door heen hebt gescrold. Ik vind dat belangrijk omdat je de vele honderden berichten dagelijks scant, en vervolgens past beslist of je ze gaat lezen. Als ik vervolgens een bericht op een later tijdstip wil lezen, of om een andere reden wil bewaren, bookmark ik ze bij Delicious. Zowel de mobiele variant van de browser Safari heeft daar een handig hulpmiddel voor, als de browsers die ik op mijn Macbook gebruik: een bladwijzer Save to Delicious/Bookmark on Delicious.

Ik was aanvankelijk nogal teleurgesteld toen ik Google Reader op mijn iPad ging gebruiken. Ik koos in eerste instantie voor de optie 'Google Reader weergeven in Google Desktop'. Berichten werden daarin pas als 'gelezen' beschouwd als ik klikte op de knop 'Volgende item'. Uiteraard kon je wel kiezen voor 'alle berichten markeren als gelezen'. Ook moest je een map met feeds eerst aanklikken en daarna openen, voordat je de berichten kon zien. Erg onhandig.

De optie 'weergeven in Google Mobile' was gelijk aan de iphone versie. Toch had ik gehoopt op een fraaiere variant.

Welnu, die heb ik gevonden. MobileRSS HD kost bijna vier euro, maar is de investering meer dan waard. Reageert razendsnel, ziet er op het heldere scherm van de iPad strak uit, en heeft bovendien de mogelijkheid om berichten met één druk op de knop te delen via Twitter, Facebook, Delicious (uiteraard zonder tags), en dergelijke. En het mooie is: MobileRSS HD maakt gebruik van de RSS feeds in Google Reader.

IMG_0003  

Inmiddels heb ik ook een gratis variant op mijn iphone geïnstalleerd. Dat betekent dat ik mijn feeds nu bij houd in Google Reader (Macbook en werklaptop), MobileRSS op de iphone en MobileRSS HD op de iPad. Vanuit drie applicaties berichten lezen, terwijl centraal wordt bijgehouden wat ik al heb gelezen. Is dat niet efficiënt?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *