Sudbury blog

De Iederwijs-scholen hebben het laatste jaar volop in het nieuws gestaan. In Vlaanderen (en ook wel daar buiten) heten ze ‘Sudbury scholen’.

Vandaag kreeg ik een mailtje van Tuur Demeester. Hij gaat de volgende week stage lopen op een Amerikaanse school en houdt via zijn ‘Sudbury Blog’ belangstellenden op de hoogte.

Op dit moment vind je er al achtergrondinformatie over dit onderwijstype.

Bedoeling van deze website is een bijdrage te leveren tot de dialoog rond radicale onderwijsvernieuwing in Vlaanderen en Nederland. Aldus Demeester in zijn mail.

Ik denk dat ik deze weblog ook maar een plaatsje in mijn feed reader gun.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Ha, die jongen is slim geweest! Hij heeft mij ook al zo ver gekregen dat ik er een bericht aan gewijd heb, en nu kom ik (dankzij bloglines) ook weer bij jou tegen!
    Ben benieuwd hoe radicaal ons onderwijs vernieuwd gaat worden. In ieder geval leveren (onze) weblogs een bijdrage!

  2. Willem en Wilfred,
    bedankt om over mijn blog te berichten!
    Bedoeling was om eens te proberen hoe viral marketing voor een niet-commercieel initiatief kan werken. De blogs die ik aangeschreven heb, vond ik door te zoeken op ‘Vlaamse blogs’, en door in de blogrolls van lvb.net, hansonexperience en anderen te gaan snuisteren.
    Over Sudbury en Iederwijs:
    hoewel beide zijn gebaseerd op intrinsieke motivatie, leeftijdsmix en medebeslissingsrecht, zijn er toch een aantal verschilpunten. Ik weet niet zo heel veel af over Iederwijs, dus graag onder licht voorbehoud:
    – leeftijd
    op Sudbury scholen is de leeftijd van de studenten tussen de 4 en de 18 jaar. De meeste Iederwijsscholen vandaag schrijven kinderen in tot 14 jaar.
    – beleid
    In beide onderwijsvormen wordt de school bestuurd door een schoolmeeting waarin studenten en stafleden één stem hebben. In Sudbury scholen werkt men democratisch (beslissing van de meerderheid); iederwijsscholen wordt sociocratisch gewerkt, een systeem waarin elk lid van de schoolmeeting ‘overwegend bezwaar’ kan maken (een soort vetorecht).
    – overtreden van regels / conflicten
    Sudbury scholen werken met een juridisch comité – een mini-rechtbank waarin studenten en stafleden de klachten gaan behandelen en zich daarbij aan door de schoolmeeting vastgelegde procedures gaan houden. Op iederwijsscholen werkt men meer met mediatie, waarbij stafleden gaan bemiddelen in conflicten.
    beste groeten en bedankt!
    Tuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *