Terug van vakantie

Het is een week of twee rustig geweest binnen deze weblog. De reden zal wel duidelijk zijn: ik ben met mijn vriendin op vakantie geweest, en wel naar Koroni. Deze plaats ligt op het westelijk schiereiland van de Peloponnesos, in Griekenland. Ik heb Flickr gebruikt om een fotoverslag te maken. In dit eerste bericht, na de vakantie, wil ik kort verslag doen van Koroni. Daarna schrijf ik weer over (t)e-learning.

De plaats

Koroni is een gezellig maar niet al te druk dorp. Het is gebouwd tegen een heuvel en wordt gedonimeerd door een Venetiaanse burcht (rond 1200). Binnen de muren van deze burcht zijn enkele huizen en een klooster gebouwd. Ook bevindt zich hier een begraafplaats.  In Koroni heb je een klein haventje, met voornamelijk wat vissersboten.
Aan deze haven ligt een boulevard met tavernes, barretjes en wat winkeltjes. Om ècht te kunnen "shoppen" moet je trouwens naar Kalamata (ongeveer een uur rijden). Je kunt in Koroni tegen zeer schappelijke prijzen prima eten en op een terras zitten. Behalve de Telegraaf en het Algemeen Dagblad is er ook een Nederlandse krant te krijgen (Volkskrant). En er is een Internet-café (geopend van 19.30-22.30 uur), dat ik wijselijk heb vermeden.
Ons appartement was één van de vier appartementen van Huize Pelagia. Dit huis ligt aan de rand van Koroni. Op ongeveer 5 minuten lopen van de boulevard. Een mooi appartement (gelukkig met airco), met een groot balkon met prachtig uitzicht. We hadden zelfs satelliet TV (niet dat we daar veel naar hebben gekeken).
We boeken de laatste jaren eigenlijk altijd bij Ross Hollidays. Zij zijn in vergelijking met andere reisbureaus wat duurder. Maar de service is goed en het is behoorlijk kleinschalig.

Het weer

We hebben prachtig weer gehad. De maximum temperaturen varieerden van zo’n dertig tot veertig graden. Op sommige dagen waren er wat wolken aan de hemel en stond er redelijk wat wind. Maar we hebben ook diverse dagen gehad met bijna geen wind en een strak blauwe lucht. Ik check thuis altijd via weather.yahoo.com het weer op vakantiebestemmingen. Het viel me op dat voor Kalamata een enkele keer buien werden voorspeld. Volgens de beheerder van ons appartement is er inderdaad tijdens ons verblijf regen in Kalamata (en Athene) gevallen. Hoewel Kalamata op ongeveer 60 kilometer van Koroni ligt, hebben wij geen druppel gezien. Kalamata ligt namelijk vlak bij bergen. De weersomstandigheden kunnen daarom verschillen.   

Stranden

Koroni en omgeving heeft veel stranden. Tegenover ons appartement lag een klein, niet zo fraai, strand. Wij gingen daarom bijna altijd naar Zaga beach. Dat is een zandstrand van ongeveer 3 kilometer lang, op ongeveer een kwartier lopen van ons appartement (klimmen en dalen). Op Zaga beach kun je strandbedden huren (we hebben weer zeer veel gelezen en geluierd). Er zijn ook twee tavernes gevestigd om na afloop van het zonnen en zwemmen wat te drinken.
Op de rustige stukken van Zaga beach komen ook zeeschildpadden voor. We hebben de beestjes zelf niet gezien, maar wel de nesten die terecht worden beschermd door een speciaal programma.
Daarnaast hebben we ook andere stranden bezocht, bijvoorbeeld een mooi kiezelstrand bij Finikounda. Speciale vermelding verdient ook Golden beach bij Giavola (ongeveer 6 kilometer van Pilos). Op dit mooie zandstrand komen kameleons voor.

Uitstapjes

Vanuit Koroni kun je enkele excursies maken. Het gaat bijvoorbeeld om een tweedaagse excursie naar Athene of Olympia, òf om een excursie naar Ancient Messini (opgravingen). Wij hebben daar geen gebruik van gemaakt omdat we geen zin hadden om erg lang in een bus te zitten. We hebben wel een aantal dagen een auto gehuurd (de streek is niet ècht "fietsbaar" of je moet Lance Armstrong heten). Met deze auto zijn we naar Methoni gereden waar een hele mooie -goed bewaard gebleven- Venetiaanse burcht ligt. Ook zijn we naar Pilos gegaan: een aardig plaatsje met een mooi plein met platanen. Vlak bij Pilos ligt Gialova. Hier ligt niet alleen Golden beach, maar ook een mooie lagune. Als je heel vroeg of laat gaat, zie je er diverse dieren. Men heeft er wandelpaden aangelegd. Hoewel wij er midden op de dag waren, en het erg warm was, hebben wij ook nog een ijsvogel in actie gezien. Echter geen dassen of landschildpadden.
Erg bijzonder was ons bezoek aan de watervallen van Kazarma. Heel mooi in de natuur gelegen. Je moest er flink over rotsen klimmen om boven te komen. Maar het was zeker de moeite waard. Boven aan de waterval was een meer waar je kon zwemmen in het kkkkoude water.

Verkeer

We zijn niet al te ver gereden. Daar hadden we geen zin in. Je hebt in de buurt van Koroni alleen gewone verharde wegen, met veel bochten en dorpjes. Je schiet er dus niet echt op. Dat geldt overigens niet voor de plaatselijke bevolking die gerust 100 km per uur rijdt, daar waar je 40 km per uur mag rijden. Het openbaar vervoer bestaat uit een bus die enkele keren per dag rijdt. Niet echt een optie. De lokale politie moest de bus zelfs door Koroni begeleiden.

Al met al een erg geslaagde, ontspannen, vakantie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Ook net 3 weken terug uit Koroni en het was ons een beetje TE kleinschalig. Maar wel mooi, alleen werd ik gek van iedere dag met 45 graden die trappen op en af haha. Maar heb me best vermaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *