Toenemend aantal open educational resources

Wist je dat er al meer dan 300 universiteiten zijn die meer dan 3000 cursussen vrij beschikbaar hebben gemaakt? Dat blijkt uit een recente studie van de OECD.

The burgeoning Open Educational Resources (OER) movement is bringing higher education resources within reach of growing numbers of potential users around the world, but education authorities will soon have to grapple with new challenges such as copyright issues and the sustainability of business models

Via Walter Baets

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. 3000 cursussen door 300 universiteiten? Ergens klinkt dat geweldig, maar het zijn natuurlijk slechts 10 cursussen per universiteit.
    Als mijn eigen faculteit alle curssusen openbaar zou maken, zouden er al direct ruim 300 beschikbaar zijn. Dus hoe mooi deze ontwikkeling ook is, zo beperkt is het ook wel weer.

  2. Onze instelling (VDAB) voert al jaren een politiek van gratis… tenminste als je werkloos bent. http://www.vdab.be/webleren
    Zo bieden we nu 75 webcursussen gratis aan.
    Maar dat heeft ook een downside : veel mensen proeven eventjes en vervoegen dan de grote groep van de drop-outs.
    Ik wou maar zeggen : een betaalde cursus vormt een grote motivator om als cursist door te gaan.
    En het andere aspect van “delen” : ik heb nog niet veel geslaagde LCMS-uitwisselingsprojecten gezien. Als er iemand 1 kent, hij/zij mag het eens onder de aandacht brengen.
    ps : wat met copyright ?

  3. @ Rense: elke lange mars begint met een eerste stap (heeft Mao dat niet ooit gezegd?). En met 3000 (vooral Engelstalige) cursussen kan menigeen -bijvoorbeeld in de Derde Wereld- toch al geholpen worden. Ik geloof in dit kader in de “tipping point” van Malcolm Gladwell.
    @ Ruben: ik zie het gratis verspreiden van dergelijk aanbod vooral vanuit het perspectief van globalisering voordelen hebben voor bijvoorbeeld Afrikaanse landen (afhankelijk van de inhoud van het aanbod, trouwens).
    Ik ben daarnaast groot voorstander van Creative Commons. Ik stel me voor dat de ontwikkelaars van het online aanbod toestaan dat hun content geheel of gedeeltelijk hergebruikt mag worden mits het gebruik niet-commercieel is en de nieuw ontwikkelde content ook weer hergebruikt mag worden.
    Wat betreft een uitwisselingsproject van content. Wat dacht je van http://www.lorenet.nl?

  4. Ik heb mijn bedenkingen bij Creative Commons.
    Ok, delen is lucratief. Het levert je naast “geven” ook “krijgen” op.
    Maar toch merk ik dat organisaties na 10.000-den euro’s investering in cursusontwikkeling, niet zo snel hun kostbare content willen delen.
    Gewoon omdat er nog altijd weinig garanties zijn op het vlak van juridische afdwingbaarheid van intelectuele eigendom van ontwikkelde e-cursussen.
    “Als het op internet staat, mag iedereen het gebruiken” gaat niet echt op. Dus als die webcursussen gedeeld worden, willen de makers graag iets in ruil (tot daar aan toe) én de zekerheid dat hun content niet commercieel geëxploiteerd wordt. (En dat ze geen inkomsten derven).
    Dus sharen om te ruilen : ja. Creative Commons : nog niet.
    that is for my 2 cents.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *