Twee online conferenties die de moeite waard zijn om te bezoeken #owd20 #oeb20

Ik ben een trouw bezoeker van de SURF Onderwijsdagen en van de Online Educa in Berlijn. Beide evenementen vinden dit jaar online plaats. Ook dit jaar zal ik deelnemen.

De SURF Onderwijsdagen worden op 10 en 11 november 2020 georganiseerd voor mbo, hbo en universitair onderwijs. Het thema is ‘Samen navigeren’. SURF maakt gebruik van het platform reply.live om dit evenement vorm te geven.  De onderwijsdagen zijn dit keer onderwijsmiddagen. Gedurende twee dagdelen volg je in totaal 4 tracks, met elk een plenair deel en keuze uit 4 parallelsessies. Aangezien je congressen ook bijwoont om mensen te ontmoeten en met anderen bij te kletsen, biedt reply.live ook de mogelijkheid tot interactie en netwerken. Ik ben heel benieuwd hoe dit vorm krijgt. Online is informeel ontmoeten lastig te faciliteren.

Editie 2020 van de Onderwijsdagen wordt vanuit 4 studio’s in Den Bosch live uitgezonden. De online editie van de SURF Onderwijsdagen uit.  Ik ben daar op dinsdag aanwezig omdat ik participeer in een sessie over ‘studiedata’.

OEB

Enkele weken geleden voorspelde ik al dat de Online Educa dit jaar niet fysiek in Berlijn zou plaatsvinden, maar online. Dat is inderdaad het geval. Van 30 november tot en met 4 december vindt de OEB dit jaar online plaats. Dus niet van 2 t/m 4 december. De organisatie belooft dat het evenement “enriching and exciting as ever” zal zijn.

Op maandag 30 november start de OEB om 12 uur met een introductie en om 13 uur met een plenaire sessie. De andere dagen kennen plenaire openingen om 9 uur of om 9.30 uur. Door de dag heen zijn er verschillende typen sessies, inclusief plenaire sessies. De dagen worden ook plenair afgesloten. In totaal kun je deelnemen aan 50 sessies, rond een breed scala aan thema’s. Alle sessies worden opgenomen en blijven drie maanden toegankelijk voor deelnemers.

Ik had mijn agenda vrij gehouden op 3 en 4 december (aanvankelijk ook op 1 en 2 december in verband met reizen en eventuele deelname aan de pre-conference). Ik heb zojuist ook alvast de plenaire sessies in mijn agenda gezet.

Hopelijk publiceert de organisatie het programma snel zodat ik meer keuzes kan maken, en ook ruimte kan maken in mijn agenda op 3 en 4 december. Los van agendatechnische uitdagingen, vind ik het fysiek en psychisch te belastend om een hele week van ’s morgens vroeg online te participeren. Volgens mij verwacht de organisatie dat ook niet. Je moet in elk geval op een hele andere manier als deelnemer dit evenement voorbereiden.

Meer informatie en aanmelden?

Ik ben ook bij de OEB heel benieuwd hoe het informeel ontmoeten online gefaciliteerd wordt. Een online etentje aan Café Einstein in de Kurfürstenstrasse zit er in elk geval niet in. Wel organiseert met mindfullness lunchsessies. Maar dat is bepaald niet ‘my cup of tea’.

Verder zal de beleving heel anders zijn. De fysieke omgeving van de conferentie, de grote aantallen deelnemers en de setting van Berlijn dragen daar zeker aan bij, wat mij betreft. Dat ga ik zeker missen.

Nota bene

Ik ben ook heel benieuwd of ik de conferentie apps kan gebruiken naast een online notitieblok. Normaliter doe ik aan live bloggen tijdens sessies. Maar ik merk dat het heel lastig is om een online notitieblok te gebruiken naast, bijvoorbeeld, Zoom. Ik weet ook niet of ik mijn aandacht voldoende bij de sessies kan houden als ik met twee beeldschermen werk. Daar moet ik nog even goed over nadenken.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.