Tweede generatie OLPC laptop: iets om blij van te worden?

WebWereld maakt vandaag bekend dat de tweede generatie XO-computer van One Laptop Per Child (OLPC) begin 2010 op de markt zal verschijnen. Deze laptop wordt uitgerust met twee touchscreens en zonder toetsenbord. Hiertoe is besloten zodat deze mini-laptop gebruikt kan worden als reader voor e-books. Volgens OLPC is dat de meest populaire functie van de laptop. Het artikel meldt ook:


De XO laptops zijn vanaf eind november verkrijgbaar via Amazon, waarbij er wordt ingezet op Thanksgiving en de 'pakjesmaand' december.


Als rijke westerlingen bij Amazon deze subnotebook kopen, dan krijgt ook een kind in een ontwikkelingsland er eentje.

Moet ik hier vrolijk van worden? Mmmm. Ik heb niets tegen elektronische boeken. Maar ik mag toch hopen dat de minilaptop ook voor andere leeractiviteiten wordt gebruikt. Ik word een beetje triest als ik lees dat de e-reader de meest populaire functie van dit apparaat is. Ook staat de toegankelijkheid van ICT voor kinderen in ontwikkelingslanden door de deal met Amazon voor mij steeds minder centraal.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Je moet het anders lezen:
    “zodat deze mini-laptop OOK gebruikt kan worden als reader”
    Het ding heeft namelijk 2 touchscreens en als je de foto’s goed bekijkt zie je dat zo’n beeldscherm dus gebruikt kan worden als toetsenbord! Ik gebruik de foto’s al een tijdje in m’n presentaties en vind het juist een geweldig innovatief ding, juist vanwege die 2 touchscreens!
    Dus word hier maar gerust blij van want het ding kan uiteraard ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Het wordt gewoon een volwaardige laptop volgens mij!

  2. @Willem: Zou moeten, ja. Maar dat zegt de EMEA-directeur van OLPC niet. En van zo’n ‘visie’ word ik niet vrolijk. Dat staat los van het ontwerp van de XO.

  3. “Ik word een beetje triest als ik lees dat de e-reader de meest populaire functie van dit apparaat is.”
    Maar Wilfred,
    Ik denk dat dit echt komt omdat jij een rijke westerling bent die boeken als iets vanzelfsprekends beschouwd. Jij bent opgegroeid met boeken, hebt hier vanaf de kleuterschool mee gewerkt en deze zijn er ook altijd geweest.
    Stel je eens voor dat jij in een derde wereldland geboren zou zijn waar boeken iets bijzonders zouden zijn. Waar jij mijlenver zou moeten lopen om een boek te kunnen lenen?
    Dan is een XO misschien wel een heel erg mooi apparaat om toegang tot deze kennis te krijgen.
    Dat er misschien nog meer mee kan is dan natuurlijk mooi meegenomen. Maar je moet het apparaat niet gebruiken oom het gebruiken. Je moet het apparaat zo effectief mogelijk gebruiken. En als dit al e-book reader is, so be it.
    Heb ooit een weblog bericht geschreven over dit zelfde onderwerp (http://www.fontysmediatheek.nl/weblog/home/reacties/een_boek_van_een_kameel/). Hierin vroeg ik me af of het geld in de ontwikkeling van de XO niet beter besteed kon worden. Maar als ik dit zo lees, dan denk ik dat dit wel goed besteed geld is.
    Als wij onze kennis op deze manier kunnen verspreiden!

  4. @ Jeroen,
    Ik denk dat je wel gelijk hebt. Voor ons is het wat teleurstellend dat het vooral als e-reader wordt gebruikt omdat het ontwerp juist zo revolutionair is qua interface en samenwerkingsmogelijkheden. Maar daar gaat het hier even niet om. Als het voor hen een doorbraak betekent, so be it!
    @ Wilfred,
    Volgens mij is het niet zo verkeerd dat de verkoop via Amazon gaat lopen. De eigen OLPC organisatie was/is verschrikkelijk (persoonlijk heb ik ervaring met meerdere afschrijvingen creditcard, geen levering, slechte communicatie, niet nakomen van afspraken) en zolang het thema ‘get one, give one’ in stand blijft lijkt het me alleen maar goed als ‘rijke’ consumenten dit product kopen. Hoe meer in omloop, hoe meer bekendheid met het concept, hoe meer applicaties en courseware lijkt me een goede ontwikkeling.
    En ik zie ook mogelijkheden binnen ons basisonderwijs!
    Hartelijke groeten, Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *