Video over de kracht van blockchain technologie voor onderwijs en opleiden

Hoe werkt blockchain technologie en wat is de potentie ervan voor onderwijs, opleiden en leven lang leren? Natalie Smolenski en Alexander Grech gaan in onderstaande video op deze vraag in (tip van Theo Mensen).

Ik heb de volgende wetenswaardigheden genoteerd.

  • Antropoloog Natalie Smolenski gaat in op de geschiedenis van ‘ledgers’ oftewel grootboeken (bijhouden wie wat doet, symbolen van transacties, credit en debet) en de bijdrage van sociale technologie daaraan.
  • Degene die het grootboek beheert, beheert de verdeling van de bronnen. Grootboeken representeren normaliter centrale macht. Blockchain technologie representeert echter decentrale macht. Je legt hiermee op een decentrale manier transacties tussen personen vast.
  • Wat onthoudt de blockchain? Een keten van transacties die je niet kunt veranderen (single source of truth; wat, wanneer en tussen wie?).
  • Je kunt transacties niet zo maar lezen. Daar heb je een sleutel voor nodig.
  • Informatie buiten de keten kan verbonden worden met informatie binnen de keten. Een certificaat is een voorbeeld van informatie buiten de keten. Een vluchteling kan dankzij blockchain technologie aantonen over bepaalde certificaten te beschikken. Nu verspil je daar veel menselijk kapitaal mee omdat vluchtelingen dat vaak niet aan kunnen tonen (papieren certificaten raken kwijt).
  • Veel certificaten en de loopbaangeschiedenis zijn dikwijls niet authentiek. Er wordt veel mee gefraudeerd. Dat probleem kan worden verholpen met blockchain technologie.
  • Malta wil een ‘blockchain’ eiland zijn. Men heeft ook veel te maken heeft met migratie. In Malta maakt men gebruik van deze technologie om certificaten vast te leggen en te distribueren, in het kader van een leven lang leren. Alexander Grech is daar de trekker van, op verzoek van de Maltese overheid.
  • We stapelen credits, op gedurende ons hele leven (online en offline). Verschillende instituten in Malta leggen credentials daarom vast via blockchain. De macht wordt van instelling naar het individu verlegd omdat het individu altijd toegang heeft tot de keten met certificaten en ook kan bepalen wie inzake krijgt in de certificaten. Op Malta heeft men met veel belanghebbenden overlegd over het belang van het vastleggen van certificaten in de blockchain. Consensus daarover is essentieel.
  • Je kunt deze benadering het beste in kleine landen implementeren. Deze benadering bevordert ‘zelfbestuur’ over de eigen ontwikkeling.
  • Alexander Grech schetst heel kort de inhoud van het Europese rapport Blockhain in education (pdf). Zie hiervoor de bijdrage van Willem van Valkenburg en Joël de Bruijn.
    Alexander Grech eindigt zijn presentatie met relevante vragen:

    • Zien lerenden de waarde van de blockchain?
    • Zien werkgevers de waarde ervan?
    • Worden open standaarden de
    • norm?Hoe snel kun je opschalen?

Ik vind de video het kijken waard. Wat me wel bevreemd is dat blockchain technologie voor onderwijs, opleiden en leven lang leren een sterk internationale dimensie heeft (o.a. vluchtelingen), maar dat anderzijds ervoor gekozen wordt om op kleine schaal afspraken te maken en naar consensus te streven.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.