Weblogs en conferenties: een vorm van blended learning

Marja Verstelle lijkt de smaak te pakken te hebben met haar prima tweede weblog bijdrage.
Zij schrijft over de mogelijke meerwaarde van social software (zoals weblogs) voor conferenties die volgens haar zit in de dynamiek, interactie, verdieping en het multisubjectief beeld dat je van een conferentie krijgt. Marja benadert de bijdrage van weblogs aan conferentie mijns inziens vooral vanuit het perspectief van de lezer van de weblogs. Ik schrijf over conferenties èn over reacties van anderen om er ook zelf van te leren. Een mooie toepassing van "blended learning". Daarom zal ik ook weer van de partij zijn tijdens de SURF Onderwijsdagen 2005 en tijdens de Online Educa in Berlijn.

Marja doet SURF ook een aantal zinvolle suggesties aan de hand. Wel aarzel ik over het onmiddellijk verslag doen van  een congres. Ik vind het ook vooral plezierig om tijdens pauzes ook met mensen te praten en om juist aan het eind van de dag in de trein over het evenement na te denken en mijn aantekeningen in een weblogbijdrage te verwerken. Bij een meerdaags event is het wel handig om de gelegenheid te hebben om te bloggen. Bij een ééndaagse bijeenkomst hoeft dat niet persé. Een draadloos netwerk is dan vooral handig om tijdens een saaie inleiding je mail te kunnen checken. 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wilfred, interessant, het onderscheid dat je maakt tussen de twee perspectieven: wat bloggen rond conferenties oplevert voor de lézers van de blogs, en voor de blogger zélf. Voor de blogger en voor de mensen die reageren op blogs is het (leer-)proces explicieter en misschien ook actiever. De vraag wat het oplevert voor mensen die alleen lezen is ook een interessante. In ieder geval kunnen ze verschillende gezichtspunten nalezen. En ten tweede leiden blogs niet alleen tot online gedachtenuitwisseling. In mijn prille blog ervaringen heb ik gemerkt (wat jij al veel langer ervaren zult hebben) dat de discussies ook doorlopen in persoonlijke contacten. Dat effect zou weer leuk zijn voor de wandelgangen tijdens de conferentie. Je punt dat je liever na afloop van een dag blogt kan ik wel delen, maar dat is misschien ook een kwestie van persoonlijke stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *