Wikipedia selectie voor scholen

2007 Schools Wikipedia selection bestaat uit een groot aantal wikipedia-pagina’s die speciaal voor onderwijsdoeleinden zijn verzameld. De pagina’s zijn gerubriceerd op onderwerp, conform het Britse curriculum. Je kunt door de content tekstgebaseerd of via afbeeldingen navigeren. De uiteindelijke artikelen bestaan voornamelijk uit tekst. Deze web 2.0 onderwijsencyclopedie kan ook worden gedownload voor offline gebruik.


This selection of topics have been carefully chosen, tidied up, and checked for vandalism and suitability


Ik vermoed dat een dergelijke toepassing de acceptatie van de Wikipedia (en wellicht wiki’s in het algemeen) door docenten kan vergroten. Dus: wie neemt het initiatief voor een Nederlandstalige variant?


Via Flosse Posse

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

  1. Een fraai initiatief om de inhoud van Wikipedia op een andere manier te ontsluiten. Mijn handen jeuken om voor het nederlandse onderwijs een zelfde soort “ingang” te maken. Is overigens geen geringe klus, lijkt me (kijk maar eens bij de alfabetische lijst met begrippen). Ik ga zeker eens kijken wat mogelijk/haalbaar is.
    @Wilfred: dank voor het signaleren!

  2. Een initiatief waar ik wel mijn twijfels bij heb. Door zo’n verzameling aan te leggen wek je de indruk dat de informatie die daar gegeven wordt zonder meer vertrouwd kan worden. Omdat een wiki dynamisch is, blijft het altijd zaak om te onderzoeken wie wanneer welke wijzigingen heeft aangebracht. Wikipedia is niet beter of slechter dan een boek: dat hangt van allerlei zaken af (de vraag, het gewenste antwoord, de schrijver van de informatie). Ik zou het een goede zaak vinden als in het onderwijs geleerd wordt om met een kritische blik te kijken naar alle bronnen, en als handvatten geboden worden hoe je daarmee om kunt gaan.

  3. @ Frank: graag gedaan
    @ Margreet: eens wat betreft de noodzaak om te volgen in hoeverre de informatie betrouwbaar blijft. Daarnaast blijft het van belang dar lerenden kritisch leren om gaan met informatie. Toch blijf ik van mening dat een dergelijk initiatief sceptische docenten wat minder sceptisch kan maken.

  4. Ik vind het een verkeerd signaal en ben het eens met Margreet dat het zaak is studenten aan te leren kritisch om te gaan met informatie. Daarnaast lijkt het me niet het doel van onderwijs om sceptische docenten over te halen. Misschien is het beter om te onderzoek waarom zij zo sceptisch zijn. Wat voor overtuigingen zitten daar dan onder? Ik geef toe: dat is de weg van de meeste weerstand, maar wel degene met de langste levenskansen. Althans, dat is mijn mening.

  5. Ik sluit me helemaal aan bij Margreet en Marina: hier wordt een een fout signaal afgegeven. Informatie beoordelen is nu al een belangrijkere vaardigheid dan informatie zoeken (iedereen kan googlen) en het is niet in het belang van een gezonde educatie om filters van welke aard dan ook te zetten tussen de beschikbare informatie en de lerende. Lijkt me sowieso een verloren zaak vanwege het dynamische karakter van dat soort bronnen, zoals Margreet terecht aanstipt. Niet doen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *