De grijs gedraaide plaat van Jay Cross

Jay Cross zet in Learning Without Training leren binnen ’traditionele’ organisaties en leren binnen ‘social business’ tegen over elkaar. Hoewel ik het waardevol vind om aandacht te vragen voor andere manieren van leren, dan de sterk docent-gecentreerde cursus of training, is nogal wat aan te merken op Cross’ indeling.

Volgens Cross passen trainingcursussen bij traditionele organisaties en een leer ecosysteem bij ‘sociale’ organisaties. Het eerste type organisatie heeft volgens hem weinig oog voor het faciliteren van zelfgeorganiseerd leren. In het tweede type organisatie is sprake van een minimum aan instructies. Leren speelt daar volgens hem een veel bedrijfskritischere rol.

Cross kijkt vooral naar leervragen. Hij houdt echter geen rekening met het type arbeid dat volgens de leernetwerktheorie van Van der Krogt de wijze van leren beïnvloed. Bijna tien jaar geleden heb ik gepoogd een link te leggen tussen Van der Krogt’s leernetwerktheorie en e-learning. Complexiteit en veranderlijkheid van het werk zijn bijvoorbeeld twee factoren die mede bepalen hoe het beste geleerd kan worden.

De dichotomie, die Cross steeds weer gebruikt, vind ik ook niet vruchtbaar. De werkelijkheid is complexer. Cross simplificeert in mijn ogen. Hij doet boute uitspraken die volgens mij niet gebaseerd zijn op onderzoek.  Je merkt ook dat hij in de loop der jaren zijn eigen pleidooi niet is gaan nuanceren. Op mij komt dat over als een grijs gedraaide plaat.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *