Opening bokbier seizoen 2020, Coronaproof

Op 1 oktober begint het bokbier-seizoen. Normaliter viert mijn stamkroeg Café Jos dat uitgebreid. Dit jaar, met inachtneming van de Corona-regels, vanzelfsprekend op bescheiden schaal. Ik kon een proeverij echter niet aan mij voorbij laten gaan, en wil jullie weer deelgenoot maken van mijn favoriete bokbier van deze proeverij.

Verleden jaar schreef ik al dat ik in de loop der jaren groot liefhebber geworden van bokbier van kleinere brouwerijen.

Wil je meer weten over dit bier?  Hier lees je ook waar de naam vandaan komt.

Mijn stamcafé, Café Jos,heeft een uitgebreide en uitstekende keuze aan speciaalbieren (meer dan 200). Elk jaar hebben ze diverse bokbieren ‘op de tap’. Sinds 2014 organiseert men een opening van het bokbier seizoen, rond 1 oktober. Ik probeer er altijd bij te zijn.

Menu bokbierDit jaar hadden ze bij de start van het bokbier-seizoen vijf bokbieren op de tap. Dat is minder dan anders. Begrijpelijk gezien de omstandigheden. In de loop van de tijd wil men meer smaken bokbier aanbieden. Bovendien heeft men nog dubbelbock op de fles (zoals de Aventinus van Schneider).

Vanavond heb ik de volgende bieren geproefd (15 cc per glas).

  • Hertog Jan Bock. 6,5%. Mild, zachte smaak. Licht kruidig. Best lekker. Cijfer 7.
  • ‘t IJbok. 6,5%. Lekker pittig. Meer karakter dan de Hertog Jan. Heel anders. Robijnrood van kleur. Verrassend lekker. Cijfer 8.
  • Maximus Bock 7. 7% dus. Weer anders van smaak. Smaakt een beetje naar chocolade. Zachter van smaak dan de IJbok, maar meer body dan de Hertog Jan Bock. Donkerrood van kleur. Mooie geur. Naar deze was ik het meest benieuwd omdat ik deze nog nooit had gedronken. Cijfer 8,5. Of is hier sprake van het ‘novelty effect‘ (maar dan niet technologie-gerelateerd)?
  • BokbierTexels Bock. 7%. Lijkt qua kleur op de Maximus Bock 7. Maar niet wat betreft smaak. Ik moest drie keer proeven om tot een omschrijving te komen. Redelijk zacht, met een licht pittige afdronk. Beetje een combinatie van de eerste twee. Neigt daarbij meer naar de Hertog Jan Bock. Maar met meer ‘body’. Ik vind deze lekkerder naarmate ik meer proef. Cijfer 8.
  • Jopen 4 Granen. 6,5%. Uit 2019. Smaakt anders dan verleden jaar. Je proeft dat deze een jaar heeft gerijpt. Het pittig-kruidige karakter is goed gedoseerd. Scoort beduidend hoger dan verleden jaar. Echt lekker. Cijfer 8,5.

Dit jaar dus weer geen duidelijke winnaar. Ook nummer 3 en 4 komen vlak achter de eerste twee. Mooi. Ik ben benieuwd naar andere bo(c)kbieren. Laat de herfst maar komen.

De winnaars van de andere jaren waren:

2019: IJbok/Oerbok/Weizenbock van Davo
2018: Texels Stormbock
2017: Weihenstephaner Korbinian
2016: Gulpener IJsbok
2015: Geen recensie (valt me nu op)
2014: Eichenhofener Doppelbock/Schneider Aventinus

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord