#OWD09: lichtpaden in het onderwijs

De laatste tijd hoorde ik steeds vaker over lichtpaden in het onderwijs. Vandaar dat ik tijdens de Onderwijsdagen 2009 de gelegenheid nam daar kennis mee te maken. Wat bleek: het ging om een directe dataverbinding via glasvezel tussen twee punten in een netwerk, zonder tussenkomst van routers. Op de website van Surfnet staat uitgebreide informatie over lichtpaden

Glasvezelverbindingen hebben grote voordelen ten opzichte van andere breedband-verbindingen en maken geavanceerde onderwijstoepassingen mogelijk. Kenmerken zijn: snel (hoge capaciteit), betrouwbaar, veilig, flexibel.

De presentatoren stelden dat Nederland op het gebied van breedband internet weliswaar voorop loopt, maar dat slechts 2,5% van 'Nederland' is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zij gingen in op de kenmerken van lichtpaden, en gaven voorbeelden er van (in drie varianten). Onder meer van Fontys. Fontys heeft twee redundante datacentra, een groot aantal locaties met lichtpaden tussen locaties waarbij honderden werkplekken zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Leerpunten uit deze presentatie zijn:

  • Het glasvezelnetwerk maakt centralisatie en standaardisatie mogelijk.
  • Een netwerk met een 1 GB verbinding is niet per definitie 10x zo snel als een verbinding van 100 MB. Dat hangt van verschillende factoren af. Een goede monitoring is noodzakelijk. Uit de praktijk blijkt dat grote Access-toepassingen, Novell, en inloggen via Microsoft-protocollen moeite hebben met de infrastructuur van lichtpaden. Applicaties houden wel steeds meer rekening met deze ontwikkeling. Een 1 GB verbinding is meer dan voldoende voor een grote onderwijsorganisatie. Fontys benut ongeveer 400 MB aan capaciteit.
  • Om lichtpaden te kunnen realiseren, moet je als onderwijsorganisatie aan bepaalde eisen voldoen (o.a. criteria aan de koeling).
  • Na vier jaar gebruik te maken van glasvezel, dalen de kosten sterk.
  • ICT beheer van Fontys is mede dankzij lichtpaden qua diensten sterk gegroeid, met gelijkblijvende kosten.
  • Steeds meer diensten gaan via het web. Dan heb je minder last van trage lichtpaden.

Ik vond dit een zinvolle workshop, al kan ik me voorstellen dat menig congresganger deze bijdrage te technisch vond. Mijn kennis met betrekking tot lichtpaden is toegenomen. Ik weet nu bijvoorbeeld dat een 1 GB verbinding niet per definitie impliceert dat de snelheid hoger is dan een connectie van 100 MB. Ook ben ik gerustgesteld. Ik wist weliswaar niet precies wat een lichtpad was, maar ik kende het fenomeen wel.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *