Vertrouwen in TPACK en participatie in sociale leernetwerken (#in)

Karin Forssell is onlangs gepromoveerd op onderzoek naar het TPACK-model, dat de relatie benadrukt tussen didactiek, leerinhouden en ICT. Bij Punya Mishra vind je de samenvatting van de dissertatie, en kun je het proefschrift downloaden.

Forssell benadrukt hierin het belang van TPACK-confidence: het vertrouwen dat docenten hebben om bij onderwijsontwikkeling uit te gaan van integratie van didactiek, leerinhouden en ICT. Haar (overigens niet representatieve) onderzoek liet een verband zien tussen TPACK-confidence enerzijds en het gebruik van gevarieerde leerbronnen en participatie in productieve sociale leernetwerken (dat blijkt, concludeer ik, een effectieve manier van professionaliseren te zijn).

Zij stelt:

Three key types of support provided by learning partners — learning together, posing challenges, and connecting the teacher to others to learn from — were significantly more common among high-TPACK teachers.

Aan het eind van de samenvatting formuleert Forssell een aantal relevante vragen voor vervolgonderzoek.

Wat ik hierbij mis, is de relatie tussen TPACK-confidence en de attitude van docenten. Docenten die nieuwsgieriger naar de mogelijkheden van ICT en/of meer vernieuwingsgezind zijn, zouden wel eens actiever kunnen participeren in sociale leernetwerken, en bereid zijn te experimenteren met gevarieerde leerbronnen dan anderen. En daardoor meer TPACK-confidence zijn. Mogelijk zijn zij ook meer vakinhoudelijk en didactisch bekwaam, waardoor TPACK ook beter aansluit op hun zone van naaste ontwikkeling (in feite suggereert Forssell dit laatste ook in haar samenvatting).

Zou dit niet impliceren dat leeractiviteiten voor docenten op het gebied van ICT en onderwijs niet vooral gericht zouden moeten zijn op attitudeverandering?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Interessant! Matthew Koehler, een van de grondleggers van TPACK, zal op 3 oktober live een presentatie via Skype geven over TPACK op het seminar ‘Bring in the ‘T” in Eindhoven. Deze presentatie wordt live gestreamd vanaf http://www.onderwijsontwerpenmetict.nl. Interessant voor TPACK-geinteresseerden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *